1

Billecart-Salmon Vintage 2008 – fram med fyndstämpeln!

Champagnevän? Då misstänker jag att en närmare presentation av 2008-årgången känns överflödig. Hör du däremot till de som ännu inte stiftat bekantskap med den fenomenala och så skärpta 2008 så ges nu ett ypperligt tillfälle när det fyllts på i lagret av Billecart-Salmons underbara årgångsbuteljering!

Familjeägda Billecart-Salmon, nu ledd in i framtiden av den sjunde generationen, hör till mina absoluta favoriter i Champagne. Mycket för att det sällan handlar om kraft utan snarare är det finessen som leder vägen och det är sannerligen bra mycket skickligare att producera. Inte minst så minns jag de fåtal tillfällen jag haft ynnesten att få njuta av husets premiumbuteljering, Le Clos-Saint Hilaire, en champagne som i min värld hör till topp-5 när det kommer till bubbel alla kategorier.

Därför är det sådan lycka att få njuta av Billecart-Salmons ”vanliga” Vintage i årgång 2008 för nivån är imponerande hög, vinet överraskande tillgängligt och dessutom så ruinerar det inte dig. Jag vågar nästan prata i fyndtermer här. 2008:an består av 65% pinot noir som hämtats från Montagne de Reims och Mareuil-sur-Aÿ samt Aÿ. Resten är chardonnay från vinbyarna Avize, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Chouilly och Vertus i Côte de Blancs. Nio år på sin jästfällning har vinet fått!

Niklas om Billecart-Salmon Vintage 2008

Från första gången jag provade 2008:an och fram till idag så har det vid varje tillfälle bjudit på en expressiv och härligt livlig ungdomlig doft i svalt utförande där diskreta röda bär och mogen gul stenfrukt med citrus i bakgrunden skänkt ett redan nu oerhört komplext intryck och där skolkritan även kikat fram. Kryddig i smakupplevelsen där sensuell frukt i väldigt läcker stil, med de allra finaste bubblorna backandes upp, skänker stor njutning. Imponerande koncentration, ljuvlig sval renhet och så god redan idag även om det såklart utvecklas och förändras under många år. Vad man föredrar får avgöra när korken poppas helt enkelt!

Niklas intryck: 95 LGP

2008:an kostar 699 kronor och flaskan (75 cl, 12%) har artikelnummer 77167. Beställ den till din föredragna Systembolagsbutik. Mängden är begränsad så tveka inte om du vill fånga några 2008:or till human prislapp!