Hem Vinvärlden Biodynamiska Chapoutier kan sin Crozes-Hermitage!

Biodynamiska Chapoutier kan sin Crozes-Hermitage!

av Livets Goda

Biodynamikern Chapoutier hör till vinvärldens absolut främsta och det som kanske mest av allt imponerar är nivån och dedikationen man skänker samtliga etiketter i portföljen, oavsett om det är ett ikonvin eller ”vardagsvin”. Bland de mest pålitliga hör utan tvekan Les Meysonniers – en Crozes-Hermitage som smakar som en Crozes-Hermitage ska!

De senaste fyra årgångarna av Les Meysonniers, 2015, 2016, 2017 och 2018, har samtliga erhållit 90-91 poäng av Livets Goda och även om vi nu har en kvartett bättre årgångar bland de nämnda så är det ingen garanti för hög kvalitet. Inte minst med tanke på att värmen är ett centralt begrepp i majoriteten av årgångarna och att så många andra Rhôneproducenter har gått i den fällan.

Livets Goda om 2018 Crozes-Hermitage Les Meysonniers

Vidöppna spjäll och själva sinnebilden av syrah är vad som möter en i den inbjudande och superflirtiga doften. 2018 är ett värmens år men det hanterar Chapoutier mästerligt även om vinet är mer omfamnande än tidigare. Kryddigheten och det örtblommiga väller ur glaset tillsammans med undervegetation, färska hallon och mörka körsbär, viol och bacon. Doften ”andas” och med tid i glaset växer en pikant vitpepprighet fram tillsammans med en hint av kakao. Balanserad rikedom i gommen som likväl främst kännetecknas av en charmerande stjälkig fräschör och citruspigg syra som lyfter det bärfruktiga och kryddiga anslaget. Avslutet är livgivande och i torr stil som lockar fram de lätt riviga tanninerna.

91 p

Även om det finns en stöddighet i vinet så är 2018-buteljeringen av Les Meysonniers den kanske mest insmickrande vi provat de senaste åren. Men erfarenheten säger att det är ett vin som knyter samman efter ett tag för att sedan blomma ut igen några år senare. Med andra ord; njut ett par flaskor till sommarens grillade lamm och glöm sedan bort vinet ett par två-tre år.

2018 Les Meysonniers finns i cirka 30 Systembolagsbutiker och till resterande beställer du det utan extra kostnad. En flaska (75 cl, 14%) kostar 199 kronor och har artikelnummer 74136.

Kuriosa om vinet
Druvorna till Crozes-Hermitage Meysonniers kommer uteslutande från Chapoutiers egna vingårdar, som brukas både ekologiskt och biodynamiskt. Rankorna snittar på 25 år och vingårdarna är i söderläge för maximal solexponering. Ek hanteras extremt varsamt, endast en mindre del av vinet hamnar i stora ekliggare och resten i cementtankar.

Till Systembolaget >>>

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING