- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Biodynamiskt, ekologiskt & försiktig intervention – en introduktionslåda från TM Kvalitetsviner

Mixlådor har blivit populärt bland såväl importörer som konsumenter och så länge den förstnämnda kategorin tar lådans innehåll på största allvar, och inte använder den som en förevändning för att bli av med någon produkt som ligger och dammar, ja då är det en utmärkt introduktion till ett specifikt koncept. Som i fallet med TM Kvalitetsviners första blandlåda där sex viner valts ut, sex viner från klassiska franska appellationer. De röda tråden? Samtliga viner kommer från producenter som arbetar ekologiskt och biodynamiskt.

TM Kvalitetsviner Mix Frankrike 1

88 p – Cave de la Reine Jeanne Crémant du Jura Rosé Brut NV 

Från Arbois äldsta källare kommr denna Crémant  du Jura från Benoît Mulin och Jérôme Arnaux. Vinet ligger bra mycket längre på sin jästfällning än vad som är brukligt, hela 30 månader, och den tillsatta dosagen ger ett vin som landar på sex gram sötma. Enkom pinot noir och skördeuttaget hålls nere.

Här bjuds det på ett vin i blekt, lätt lökskalsfärgat utseende. Bouqueten uppvisar vissa mognadsnyanser och här finns såväl en fin blommighet som ljusa röda bärnyanser, särskilt jordgubbar, men även ett stänk blodapelsin och osande stenmineralitet. I gommen en pigg och skönt livlig mousse, ljusröda bärnyanser, härligt blodapelsinstram syra och en diskret, inarbetad sötma. Viss täthet och mognadston. Inte stort på något sätt men ett kul vin med personlighet och stor drickglädje.

87 p – Domaine des Huards Initia Crémant de Loire Brut NV 

Michel Gendrier har i 20 års tid drivit familjeegendomen ekologiskt och tog även steget till biodynamisk certifiering 2013. De håller till i Cour-Cheverny i Loire och egendomen har varit i familjens ägor sedan mitten av 1800-talet. Endast egna druvor används då man vill ha kontroll över råvaran och dessutom har filosofin att riktigt bra vin bara kan göras om du har riktigt bra druvor. Det odlas klassiker som sauvignon blanc, cabernet franc och gamay men även den lokala och spännadne romorantin får utrymme. Och till sitt mousserande så är det chardonnay och en mindre del pinot noir som gäller.

Det årgångslösa crémant-vinet har en pigg, relativt blommig näsa med visst djup i frukten. Citrus, gröna mandlar, stenfrukter, örtighet och liten brödighet. I gommen skönt tryck i bubblorna som accentuerar vinets friskhet och fruktigheten är stramt stenfruktig samtidigt som det finns en liten diskret avrundande sötma. Citrus och viss blommighet i det rena avslutet.

90 p – 2016 Le Tournebride, Sancerre, Vincent Gaudry 

Vincent Gaudry är ett namn att lägga på minnet. En av de första som i modern tid tagit till sig biodynamisk vinmakning i Loire-dalen och som nu har närmre 25 års erfarenhet att luta sig tillbaka mot. Vincents domän omfattar nio hektar och han har tre olika terroir att arbeta med: terres blanches (lera, kalksten, märgel), silex (flinta) cailottes (grusliknande sandsten). Vingårdarna återplanteras enligt selection massale då monsieur Gaudry har tillgång till en riktigt gammal vingård som han ympar från och använder till nyplanteringar.

Alltså, det här är skön sauvignon blanc, långt borta från det yppiga, ibland närmast parodiska doft som druvan uttrycker. Eller kanske den kultiverade jästen. Här är det istället nedtonade gröna drag, blommighet, gul frukt och svag, svag påverkan från faten som ger vinet fin syresättning. Smaken är pigg och samtidigt nästan lite krämig, syran är åt limehållet till och den gula frukten ger vinet lite tyngd. Ganska tät smak med kalkkritigt avslut. Riktigt bra hantverk.

90 p – 2015 Montirius Vacqueyras Garrigues

30 år med biodynamisk odling, det imponerar och har såklart också inneburit att rankorna är otroligt hälsosamma och har en förmåga att lättare ta till sig av sin lika levande omgivning. Firman använder inte fat utan det är betong som gäller och förutom Vacqueyras så är man även verksam och äger vingårdar i Gigondas. Och för den som vill prova så finns ett strålande rosévin tillgängligt just nu på Systembolaget, bedömt av Livets Goda här.

Alltid lika stabil, denna härliga örtdoftande Vacqueyras. Grenache dominerar men de cirka 30% syrah som är med får definitivt också säga sitt. Här är det färska bär på doften med vildhallon, kirsch och ett stänk svarta vinbär. Lavendelvindarna pustar förbi och det finns också ett pepprigt drag som lirar väl med en osande humusjordighet och lakrits. I gommen ett strukturerat vin med solmogen tät bärfrukt men bakom lurar en tanninstruktur och det finns också en pigg syra som bygger ryggraden. Kryddigt, småpepprigt och ett litet drag av charkuterier. Långt avslut med kirschiga toner.

88 p – 2015 Beaujolais Quartz & Sable

Gamla stockar, lågt skördeuttag och försiktig intervention; det är vad Cyril Alonzo och Florian Looze har att arbeta med från sitt P-U-R (Production-Unique-Rebelle) och från marker i Beaujolais, Mâcon och Rhône. En hel del frukt köps in från ekologiska marker och denna läckra Beaujolais Village är en fin introduktion till den våg av hantverksproducenter som poppat upp eller verkat i periferin i regionen.

Varm årgång vilket också noteras i vinet. Men, på ett positivt sätt för detta blir närmast en gamay på steroider fast vi pratar om rankor som är ekologiskt skötta! Startar funky men det vädras snabbt bort och istället är det sköna vindar av mörka körsbär, örter, blommighet och varm jordighet som tar över. Lite lakritsrot, blodapelsin och viol kikar fram med ytterligare tid i glaset. I gommen en osedvanligt krallig Beaujolais och man kan liksom inte låta bli att gilla den för just detta. Mörka körsbär, nästan kirsch, stenkrossmineralitet och örtig syrlighet. Struktur, ganska tät, blommig och solmoget avslut.

91 p – 2014 Domaine de Villeneuve Châteauneuf-du-Pape ”Les Vieilles Vignes”

På 25 år har Stanislas Wallut lyft en egendom som han tog över i bedrövligt skick och är idag ekocertifierad samtidigt som han arbetar efter biodynamiska principer. De drygt åtta hektar han förfogar över är främst planterade med grenache men även mourvèdre har en betydande del och det är idag flera som ökar andelen av druvan i appellationen då mourvèdre sällan riskerar övermognad. Dessutom skänker den fräschhet i form av pigg syra. Vinerna från Stanislas lagras i betong och ser inte ek.

Ha inga förväntningar på en bombastisk Châteauneuf-du-Pape när du korkar upp denna utan här är det en helt annan stil som gäller. Bouqueten visar upp en svag antydan till begynnande mognad och det doftar inledningsvis aningen funky med dominans av fuktigt läder, ladugård och kompost. Men luftning fixar allt och snart är det violer, syrliga körsbär, torkade örter, lavendel och fuktig tobak som tar vid. Smaken är syrligt snygg med silkiga tanniner, transparent frukt, begynnande sekundära toner och allt är närmast burgundiskt delikat. En Châteauneuf-du-Pape som vågar gå mot strömmen.

Mixlådan med en flaska av respektive vin ovan, kostar 1398 kr och ligger i Systembolagets beställningssortiment