Hem Vinvärlden Biodynamiskt rött från en av Österrikes främsta rödvinsproducenter

Biodynamiskt rött från en av Österrikes främsta rödvinsproducenter

av Livets Goda

Familjen Heinrich vid Neusiedlersjöns norra del i österrikiska vinregionen Burgenland hör tvivelsutan till landets främsta rödvinsproducenter. Länge har vi associerat landet nästan enkom med vita viner fast allt oftare ser vi att de röda får mer uppmärksamhet. En som varit ledande i detta arbete är den biodynamiska producenten Heinrich som nu lanserar en högst intressant nyhet på Systembolaget – Heinrich Biodynamic Red.

Biodynamiken tar ytterligare ett steg mot ett hållbart jordbruk jämfört med ekologisk odling och framför allt är det den biologiska mångfalden som hamnar i fokus där vinbönderna söker en symbios och harmoni med den omgärdande naturen. Odlarna jobbar mer aktivt med att förbättra den biologiska aktiviteten i marken och tar hänsyn till naturen och de krafter som hela tiden påverkar människan. Ett biodynamiskt vin tar sig ofta ett annat uttryck, ett där vinet visar en mer uttalad energi i såväl doft som smak. Initialt kanske något som kan upplevas ovant men som snabbt gör dagens medvetna vinkonsumenter intresserade av fler möten med det biodynamiska.

Heinrich odlar biodynamiskt och har även varit med att bilda organisationen Respekt som certifierar biodynamiska producenter. I nyheten Biodynamic Red möts två av Österrikes mest kända blå druvsorter, blaufränkisch och zweigelt och vinet har lagrats i hela 33 månader innan buteljering.

Livets Godas intryck av 2019 Heinrich Biodynamic Red från Burgenland i Österrike

En blend på de två stora blå i Österrike, blaufränkisch och zweigelt där den senare är en korsning på just blaufränkisch och sankt laurent. 2019 är en årgång som hyllats av vinproducenterna inte bara i Burgenland där Heinrich håller till, utan kvaliteten är genomgående mycket hög med i stort sett en perfekt växtsäsong. Att solen varit med märks i vinet då blaufränkisch älskar värmen och därför planteras i de soligare lägena. Risken är annars att druvan ger allt för stjälkiga och gröna drag, något som blott finns i bakgrunden i detta vin och då till dess fördel. Här bjuds en vitpepprig, blommig och körsbärsdriven doft med tydligt fatkryddiga toner, hölada, undervegetation och läder men aldrig på ett påträngande vis. Smaken är körsbärssyrlig med bra intensitet och viss kärnkärvhet, pigg nästan citrusaktig syra och försiktigt torra tanniner. Läder, tobak, viss funk och örtigt stjälkiga toner samt en liten bitterhet följer med i det strama och rätt långa avslutet.

87 p*

I Heinrich biodynamiska röda har vi ett uttalat matvin, ett som växer med måltiden. Servera det gärna till olika kötträtter där örter har en framträdande roll, varför inte klassikern porchetta som är som gjort för vinet. Vinet utvecklas också av luftning så dekantera i karaff i förväg.

Heinrich Biodynamic Red återfinns i Systembolagets beställningssortiment under artikelnummer 57841. Flaskan (750 ml, 12,5%) kostar 149 kronor och vinet beställer du till din önskade butik för uthämtning.

Till vinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING