Hem Whisky & Bourbon Biostilla – En riktigt bra ekologisk avec-gin, 92 poäng!

Biostilla – En riktigt bra ekologisk avec-gin, 92 poäng!

av Livets Goda

Whisky & Bourbon om Biostilla Organic Gin
Tydlig gin-nos slår emot oss från glasen när vi nyfiket purrar våra näsor i glasen. Med sina klara toner av enbär och en finstämd, maritim vind av citrus konstaterar vi att det är väl sammansatt och välbalanserat. I gomseglet följer detta med men sedan händer det andra roliga saker. Det utvecklas smaker från örter, apelsin och pomeransskal, tillsammans med en lättsam nyans av sötlakrits och krydda. Vi konstaterar stilla att vi har Cointreau-vibbar över det hela utan att det tappar greppet om ursprungsdrycken i fråga. Snyggt är det och vi har en ganska fruktigt delikat gin i en lättare stil – tack vare sin låga alkoholhalt – som visar upp rondör och fyllighet med rik textur i en elegant utformning och tack vare dess karaktär föredrar vi att servera denna i ett stort bourbonglas med is i, likt en avec eller drink on rocks. Men som GT naturligtvis också, men håll igen med tonicen, det behövs inte mycket av den varan för att få till det på bästa sätt.
Så, slutsatsen efter att ha provat denna gin blint är att det är bra att… blindprova. Petbuteljen (som i och för sig framöver kommer vara glas och denna gin förtjänar en ståtlig sådan), den tydliga organicdeklarationen på omnämnda pet, och så Italien. Ja, mycket talar emot denna gin oblint beträffande förutfattade meningar. Men det kan vi nu glömma, för det är en riktigt trevlig, väl utsmyckad och grundstabil gin. Dessutom förbaskat god!

92 poäng / Whisky & Bourbon

Biostilla Organic Gin
Art.nr 38, 37,5% 239 kr (+1 kr pant) 700 ml
Italien

Biostilla Gin finns för närvarande på 223 Systembolagsbutiker, hitta din butik här

Finns ginen inte på just ditt Systembolag så kan ni naturligtvis enkelt beställa den hem den

Serveringstips
On the rocks i ett stort bourbonglas, och naturligtvis som en GT med en mindre del tonic, gärna toppat med lime eller gurka

 Statistik* om gin och konsumtion
63% dricker gin när det är fest
48% dricker gin en lugn hemmakväll med vänner
56% dricker den alltid med tonic
47% har citron i sin GT
36% har lime i sin GT

Kort om Biostilla
Sedan nio generationer och ända tillbaka till 1200-talet sträcker sig familjen Walchers hantverk med tillverkning av spritprodukter och destillering. Men det var först 1966 som tillverkningen kommersialiserades av den nuvarande Alfons Walcher, född 1929. Alfons Walcher blev tidigt intresserad av destillering när han studerade vinkunskap på San Michele i Trentino. År 1966 satte han upp sin första “pot still” hemma i källaren och började destillera sprit från druvorna Chardonnay och Pinot Noir som kom från området. Spritprodukter fick snabbt ett väldigt högt anseende och blev starten till vad Alfons Walcher Brennerei är idag. 2003 moderniserades bränneriet av sönerna Theodor och Mattias Walcher. Resultatet blev ett resurssnålt och miljövänligt destilleri som går i linje med den stora delen ekologiska produktion de har idag. Biostilla lanserades för den svenska marknaden i april 2011 och är en gin gjord på endast ekologiska ingredienser, som bland annat ekologiskt odlat vete och vilda enbär från italienska Sydtyrolen.

 *Om undersökningen:
De 501 undersökande var män (59%) och kvinnor (41%). Undersökningen genomfördes av Coresight Consulting mellan den 2-10 oktober 2017.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING