Black Bottle – Årets comeback!

Livets Goda 19 Sep, 2018
Whisky och Bourbon Black Bottle skapades redan 1879 av de tre bröderna Graham från Gordon Graham & Company. Verksamheten var först inriktad på te, men byttes efter en tid till blending och försäljning av skotsk whisky. Black Bottle vann snabbt i popularitet och bland fiskarna på östkusten så var det ett självklart val inför sessionerna på havet, och resten är, som man säger historia.


Black Bottle
är en blended whisky innehållandes maltwhisky, främst från Bunnahabhain men även några från Speyside och några grainwhiskies från lågländerna. Efter att grainwhiskyn och single malterna blandats samman så får de gifta sig under 9-12 månader i virgin oak casks – det vill säga helt oanvända fat.
Black Bottle är vårt tips i veckans WB-Tips.

Whisky & Bourbon om Black Bottle
Denna whisky tar oss med förvåning med facit i hand efter sedvanlig gjord blindprovning. Var kom detta remarkabla lyft ifrån? Eller har vi bara varit nonchalanta tidigare för att det är just en blended som kostat ”gratis”? Visst, musklerna i mellanpartiet har inte en ståtlig single malts hållfasthet, och visst är kraften i avslutet transparentare. Men sedan hänger Black Bottle med riktigt bra, och jösses vad god denna whisky är!

Ljuva aromer av mogna äpplen, fat, toffée, karamelliserad fallfrukt och tjärpastiller möter upp fint i nosspelet. Snyggt, balanserat och faktiskt mycket single malt-aktigt.
I gom fyller vi på förrådskammaren med rephintar, salmiaksälta, en småvegetal örthonung som integreras med citrus, svartpepparkrydda som ger stuns och edge i den finlemmade smånötiga sötman och vidare i finish - tobak paketerat i finstämda cederblad som ger en mer mogen, gentlemannamässig kostym i det charmiga och ungdomligt inbjudande utspelet. Lägg sedan slutligen till att en kustnära, eller kalla det maritim vibration, går igenom hela kalaset så är du i mål.

Black Bottle är en komplex, elegant och nyanserad blended som kombinerar lustfylld lättsamhet med kvalitet och struktur och som härmed av oss i fortsättningen kommer att ses med helt andra ögon. Den borde även tilltala den mest inbitna single malt konnässören och där inkluderar vi även oss själva.

Jösses vad gott, sa vi det?    

91 poäng

Black Bottle
Nr 86129 (700 ml) 40% 279 kr
Skottland


Whiskyn finns på hyllan i ca 90 butiker. Finns inte whiskyn i just din butik kan man naturligtvis beställa hem den här >>


Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019

Pol Rogers 2012 Blanc de Blancs imponerar stort

Vin Initialt, precis efter skörden så haglade lovorden tätt om 2012.…
14 Feb, 2019

Maten vi slänger mest – produkt för produkt

Mat och Restaurang Willys ska halvera sitt matsvinn till år 2025. En viktig…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet