Hem Vinvärlden Black Stallion Cabernet Sauvignon – det är något alldeles speciellt med magnum

Black Stallion Cabernet Sauvignon – det är något alldeles speciellt med magnum

av Livets Goda

Black Stallion Cabernet Sauvignon: Napa Valley är inte bara USA:s mest kända vindistrikt, det är också ett av de främsta i vinvärlden. Här finner du framför allt de klassiska cabernet sauvignon- och chardonnayvinerna och med mer än 400 vinerier så är utbudet enormt. Med berömmelsen kommer samtidigt prislapparna som snabbt drar i väg norrut men guldkornen finns – till och med i magnumformat! I våra glas; Black Stallion Cabernet Sauvignon 2018 från Napa ur läcker 1,5-litersflaska.

I hjärtat av Napa Valley, i en gammal längs den välkända Silverado Trail så finner vi Black Stallion Estate Winery. Ett par av originalbyggnaderna står fortfarande att finna på den historiska platsen vars land blev inspelningsplats för Francis Ford Coppola och dennes klassiker ”Apocalypse Now,” men det mesta har anpassats till en toppmodern vinifieringsanläggning med hållbar vinproduktion.

Black Stallion är synonymt med cabernet sauvignon, druvan man specialiserat sig på och erbjuder i allt från instegsviner till absoluta premiumnivå. Skickligheten har också visat sig i att Delicato Family Wines som äger egendomen blev framröstade som “Best Producer United States of America” för sjunde gången tidigare i år av ansedda Mundus Vini. På Systembolaget finns flertalet viner från Black Stallion och av dessa är det nu egendomens 2018 Cabernet Sauvignon som vi har i våra glas – ur magnumflaska.

Black Stallion


2018 Black Stallion Cabernet Sauvignon, Napa Valley, USA

Vi har en riktigt bra årgång av vinet och det märks tämligen omgående när vi doftar och smakar på denna flirtiga cabernet. Det har nu gått snart två år sedan vi provade 2018 för första gången och då var det omedelbar charm och fullt blås direkt. Den känslan håller vi fast vid men det initialt mörkbäriga drivet har tonats ner en aning och ersatts av en mer sammansatt bouquet med begynnande komplexitet där vi noterar cassis och körsbär, ceder, gräsiga toner, myntafräschör och druvans klassiska violpastill. Eken har satt sig och adderar till nyansdjupet med kryddiga toner av vanilj, kaffe och kakao. I gommen visar 2018 upp sin fina potential med stramhet i texturen med tanniner som backar upp den mogna men följsamma mörka frukten. Syran kan tyckas nertonad men finns där, inlindad i strukturen och adderar fräschör i det överraskande svala avslutet med kryddiga undertoner från faten. 2018 dricks med stor behållning idag men här finns även stoppning för ytterligare några år i samlingen.

91 p

Det är något alldeles speciellt med magnumformatet, inte bara det faktum att vinet mognar i ett annat tempo,  vilket kanske bör vara främsta anledningen att välja storleken. Men vi får inte glömma att känslan av en magnumbutelj på bordet bidrar till stämningen långt mer än två flaskor av normalstorlek. Nu i sommar ställer vi gärna fram magnumen, lätt källarsval. Att det dessutom är ett vin med brett användningsområde gör knappast saken sämre så grillar du, spara gärna en skvätt till kvällens avslutande hårdostar.

Black Stallion Cabernet Sauvignon i årgång 2018 har artikelnummer 72524 och kostar 569 kronor för en flaska i magnumformat (1500 ml, 14,5%). Vinet beställer du till din föredragna Systembolagsbutik.

Till Black Stallion i magnumformat på Systembolaget HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING