Hem Vinvärlden Black Stallion Cabernet Sauvignon – strålande årgång & förföriskt gott ur magnumflaska!

Black Stallion Cabernet Sauvignon – strålande årgång & förföriskt gott ur magnumflaska!

av Niklas Jörgensen

Napa Valley är inte bara USA:s mest kända vindistrikt, det är också ett av de främsta i vinvärlden. Här finner du framför allt de klassiska cabernet sauvignon- och chardonnayvinerna och med mer än 400 vinerier så är utbudet enormt. Med kändisskapet kommer samtidigt prislapparna som snabbt sticker norrut men gömda pärlor finns, något som vinet jag nu har i glaset – Black Stallions magnumflaska i suveräna 2018-årgången – visar med stor tydlighet!

Jag har provat vinerna från Black Stallion ett antal år vid det här laget, den gamla hästfarmen som blev till vinegendom och vars land blev inspelningsplats för Francis Ford Coppola och dennes klassiker ”Apocalypse Now”. Alltid lätt att gilla för sin regionstypiska karaktär i lite flirtigare stil men inte utan att förlora struktur och mitt intresse. Efter det brandhärjade 2017 så behövde många Napa-producenter en hjälp från ovan och det fick man i en årgång som kanske levererat några av de finaste cabernet sauvignon-druvorna under hela 2010-talet, något jag också noterar ganska omgående när Black Stallions 2018-buteljering är i mitt glas!

Niklas om 2018 Black Stallion Cabernet Sauvignon i magnumformat

Det här är en härlig årgång av vinet, 2018. För att konstatera det krävs varken särskilt mycket tid utan det berättar vinet tämligen omgående i såväl doft som smak. Kanske mest i smaken ska tilläggas, för det är inte samma omedelbara charmör som 2017 där det var fullt blås direkt. Här talar vi mer om finess, ett dovt djup i den mörka körsbärs- och cassisfrukten och som även låter cederhintarna, myntan och violnyansen kika fram, stiligt uppbackad av skickligt inarbetad ek. Munkänslan bjuder på ett vin med fin stramhet, stadiga cabernet-tanniner men också med den följsamma mörka frukten som lindar in fint. Avslutet, långt och kryddigt, har till och med en liten citrustouch som ökar på känslan av fräschör och en svalare version av vinet. Suveränt gott helt enkelt!

91 LGP

Jag älskar magnumflaskan, samlar på formatet i hopp om att ha en anständig kollektion att korka upp med mina vänner i framtiden. Magnumflaskan mognar inte lika snabbt vilket kanske bör vara främsta anledningen att välja storleken men mitt nummer ett-argument är mer känslan som en magnum på bordet framkallar! Korka upp en i sommar när du grillar en bättre köttdetalj. Kör du vegetariskt så testa den till världens godaste vegorätt, melanzane alla parmigiana – italiensk auberginegratäng.

Black Stallion Cabernet Sauvignon i årgång 2018 (art.nr 72524) kostar 499 kronor för en flaska i magnumformat (1500 ml, 14,5%). Vinet beställer du till din föredragna Systembolagsbutik.

Till Systembolaget >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING