Hem Vinvärlden Black Stallion Los Carneros – flirtig kalifornisk pinot noir från hyllad årgång

Black Stallion Los Carneros – flirtig kalifornisk pinot noir från hyllad årgång

av Livets Goda

Black Stallion Los Carneros: Suget efter bra pinot noir är alltid där och när vi kan finna en som levererar till human prislapp så är det extra glädjande att kunna tipsa om en flaska som återfinns i mer än hundra butiker i vårt avlånga land. I våra glas; Black Stallions pinot noir från Los Carneros.

Los Carneros är en kalifornisk AVA, American Viticultural Area, som vi finner norr om San Fransisco. Golden Gate-bron länkar samman halvön med San Fransisco och regionen som vi finner längre norrut omfattar även delar av Sonoma Valley och Napa Valley. Los Carneros drar fördel av det svalare växtklimatet som råder här vilket favoriserar druvsorter som pinot noir och chardonnay och bland vinstilarna så har de mousserande från Los Carneros ett gott renommé.

Napa-baserade Black Stallion verkar i regionen genom långa kontrakt med odlare som fokuserar på fyra klassiska kloner av druvan; de inhemska Swan och Martini samt de burgundiska Dijon 777 och Pommard. Just nu står 2021 på hyllorna och det är en årgång som står mycket högt i kurs bland vinmakarna i regionen. Black Stallions pinot noir har lagrats i främst franska barrique där en tredjedel av faten var nya.

Black Stallion Los Carneros

Black Stallion Los Carneros Pinot Noir 2021, USA

Benämningen Los Carneros omfattar såväl delar av Sonoma som Napa och härifrån hämtar firman sin generösa och rika pinot noir som fått en tydlig ekkyss att balansera upp det bärdrivna. Resultatet är en charmör med tydlig ekfatskryddighet, mörka solvarma jordgubbar, körsbär, plommon och torkade örter i ett närmast förföriskt utförande. Trots sin ungdom dricks det redan nu med stort välbehag där bärfruktigheten leder vägen inlindat i vaniljkryddiga toner, soldränkt värme och silkiga tanniner främst från eken. Druvmognaden är tydlig men backas upp av en blodröd citrus-syra som skänker fräschör. När vinet provas om dagen därpå har eken jobbat sig in i vinet och fram har även vinbärsaktig ton letat sig. Läckert, flirtigt och ursprungstypiskt.

90 p

Kalifornisk pinot av det mer generösa snittet har ett brett användningsområde. Black Stallion serverar vi med fördel till fågelrätter, gärna ett teriyakipenslat ankbröst som toppar en umamistinn ramen.

I skrivande stund så står Black Stallions pinot noir från Los Carneros på 115 Systembolagsbutikers hyllor. Till övriga kan vinet beställas utan ytterligare kostnad. Flaskan (750 ml, 14,5%) har artikelnummer 2235 och kostar 269 kronor.

Till Black Stallion på Systembolaget HÄR >>>

Läs gärna också:

Black Stallion Napa Valley Chardonnay – nostalgi i modern tappning HÄR

Två attraktiva årgångar cabernet sauvignon från Napa-vineriet Black Stallion HÄR

RELATERAD LÄSNING