Hem Vinvärlden Black Stallion Napa Valley Chardonnay – nostalgi i modern tappning

Black Stallion Napa Valley Chardonnay – nostalgi i modern tappning

av Livets Goda

Black Stallion Napa Valley Chardonnay: Att chardonnay är en druva som kan stöpas i allt från stram och svalt hållen stil till tropiskt generösa doningar eller bubblande storheter är vi vid det här laget alla väl medvetna om. Den mer generösa stilen var också den som för många satte druvan i fokus för ett par årtionden sedan när ekdominanta tappningar var högsta mode. Viner som än idag existerar men då i ett betydligt mer sansat uttryck och där vinmakandet andas intelligens. I våra glas, charmören Black Stallion Napa Valley Chardonnay i årgång 2020.

Kalifornien och chardonnay går hand i hand men idag är utbudet mycket större och varierat i stil. Varje subregions förutsättningar utnyttjas till max och vi kan dricka svala buteljeringar från kusten men fortfarande också få vår tydligt fatade chardonnay. Mångfalden är det som vi älskar med Kalifornien och när en resa i nostalgins spår står på agendan så är Black Stallions maffiga men modernt smarta version ett klockrent val.

I hjärtat av Napa Valley, längs den välkända Silverado Trail så finner vi Black Stallion Estate Winery. Ett par av originalbyggnaderna vid den tidigare hästgården står fortfarande att finna på denna historiska plats vars land blev inspelningsplats för Francis Ford Coppola och dennes klassiker ”Apocalypse Now,” men det mesta har anpassats till en toppmodern vinifieringsanläggning med hållbar vinproduktion. Fokus är på de för Kalifornien så klassiska druvorna cabernet sauvignon och chardonnay.

Black Stallion Napa Valley

Black Stallion Napa Valley Chardonnay

Black Stallion Napa Valley Chardonnay 2020, USA

Hör du till gardet som älskar den smörnötiga och rika kaliforniska stilen av chardonnay, den som definierade vinregionen för ett par decennier sedan? Då får du ditt lystmäte tillfredsställt i denna buteljering, dock med brasklappen att det här är version 2.0 med fräschör i frukt, syra och ekarbetet. Här bjuds det mycket av allt med fatrostade toner som lierar sig med gulfruktiga inslag av päron, ananas och grillad citron samtidigt som hasselnötterna i brynt smör är där tillsammans med ett stänk av kamomillblomma. Smaken är rik och generös men tack vare en utmärkt syra så balanseras det kryddigt vaniljiga och fruktpompösa upp och skänker vinet en stram hållning. Årgångens rikare stil ger vinet en tydligare druvmognad och gör det väldigt, väldigt lätt att gilla Black Stallions Napa Chardonnay som dricks med stort välbehag nu.

90 p

Gott på egen hand, utmärkt till en krämig vitmögelost, superbt till caesarsalladen med gott om bacon och ost i. Och har du inte ställt undan grillen än så är tipset att grilla en bit hälleflundra med skinnet kvar och toppa med citron som också hamnar på järnet.

Black Stallions Napa Chardonnay finns i mer än 100 Systembolagsbutiker och kan beställas till övriga utan ytterligare kostnad. Flaskan (750 ml, 14,5%) har artikelnummer 75360 och kostar 239 kronor.

Till Black Stallion på Systembolaget HÄR >>>

Läs gärna också: Två attraktiva årgångar cabernet sauvignon från Napa-vineriet Black Stallion HÄR

RELATERAD LÄSNING