Hem Mat & Restaurang Bläckfisksallad, sjögräs & koriander på svart ris & en Blanc de Blancs från Champagne

Bläckfisksallad, sjögräs & koriander på svart ris & en Blanc de Blancs från Champagne

av Livets Goda

Champagne är sällan fel och med denna läckra förrättsservering där sesammarinerad bläckfisk möter wakame, krydda och koriander så visar drycken varför den är så fantastisk till mat, inte minst flirten med det asiatiska köket känns helt rätt. Valet till maten landar på en Blanc de Blancs från fina firman Launois, en champagne som trots sin för kategorin sympatiska prislapp, visar upp en ytterst seriös och kvalitativ stil.   

Recept – 4 personer

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Champagne

Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve

artikel 7450, 750 ml, 12%, 361 kr, 90 p
Champagne för 361 kronor och denna kvalitet, ja det är bara att tacka och ta emot för Launois druvrena chardonnay gör då sannerligen inte bort sig i något sammanhang. Det stenfruktiga anslaget kopplar tillsammans med pigg citrus ett grepp om doftintrycket och även om basen är 2018 så finner vi ändå nyanser som hintar om första utvecklingsstadiet, inte minst nougat, mandel och brioche. Smakprofilen har även den viss utveckling även om det är en ytterst livlig och pigg mousse med uppbackande stenfruktig syra och citrus i fruktigheten. Det finns även en rikare känsla i buteljeringen och den misstänker vi starkt kan kopplas till den strålande 2018-årgången. Närmast krämig textur och riktigt torrt i avslutet men ändå med en fruktmognad, ja detta är en ytterst seriös champagne för sin sympatiska prislapp.

Matchningen
Det är något alldeles speciellt med champagne och havets influenser, inte minst när det är en Blanc de Blancs i glasen. Launois visar upp en ytterst följsam karaktär till maträtten och söker harmoni snarare än kontraster vilket får oss att uppleva kombinationen som komplex och nyanserad i sitt uttryck, dessutom med stor fräschör.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING