Hem Vinvärlden Blanc de Blancs Grand Cru Réserve – kvalitativ champagne signerad Launois

Blanc de Blancs Grand Cru Réserve – kvalitativ champagne signerad Launois

av Livets Goda

Blanc de Blancs Grand Cru Réserve: Launois må vara ett för många bekant inslag på Systembolagets champagneavdelning där den funnits i flertalet år men ändå är det samtidigt litet av en doldis. Bara det faktum att man kan få en Grand cru-champagne för under fyra hundra kronor och dessutom från odlarens egna marker är bara det värt att stifta en närmare bekantskap med huset, inte minst nu när basen i vinet är det exceptionella 2018-årgången. I våra glas; Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve. 

En Grand Cru-buteljering och från egna marker i de klassiska Champagnebyarna Mesnil, Cramant och Oger som återfinns i Côte de Blancs, ja bara det inger respekt. Tre år på sin jästfällning ges champagnen och det är en ytterst modest dosage tillsatt vilket blott gör det hela än mer imponerande; inte minst den krämiga textur som Launois får till i sin Grand Cru Réserve, särskilt då i den aktuella tappningen med 2018 som bas.

Huset har en flaskform som sticker ut och just utformningen hänger samman med hur champagneflaskor från 1800-talets första hälft såg ut, en stil som dagens åttonde generation, beståendes av systrarna Caroline och Séverine Launois, valt att bevara.

Blanc de Blancs Grand

Blanc de Blancs från Launois

Livets Goda om Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve

Det må vara ett hus som går under mångas radar men det är det dags att ändra på för Grand cru-druvor till denna kvalitet och ett pris under 400 kronor är en tilltalande kombination. Det stenfruktiga anslaget kopplar tillsammans med pigg citrus ett grepp om doftintrycket och även om basen är 2018 så finner vi ändå nyanser som hintar om ett första utvecklingsstadium, inte minst nougat, mandel och brioche skänker ytterligare komplexitet. Smakprofilen har även den viss utveckling även om det är en ytterst livlig och pigg mousse med uppbackande stenfruktig syra och citrus i fruktigheten. Det finns även en rikare känsla i denna aktuella buteljering och det misstänker vi starkt kan kopplas till den strålande 2018-årgången. Närmast krämig textur och riktigt torrt i avslutet men ändå med en fruktmognad, ja detta är en ytterst seriös champagne för sin sympatiska prislapp.

90 p

Launois står för en aperitifvänlig stil tillsammans med passande snittar men det är en champagne som precis lika eminent finner sin plats till skaldjur, vit fisk i gräddig sås eller som livgivande gomrensare senare på kvällen.

Launois Blanc de Blancs finns i närmare 220 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du champagnen utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 12%) har artikelnummer 7450 och kostar 389 kronor. Sockerhalten klockar in på blott 0,5 g/100 ml vilket gör den till en aptitretande upplevelse.

Till Launois Blanc de Blancs på Systembolaget HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING