Blanda proffsiga cocktails hemma - D.E.W. Drinks: tre drinkar med bara tre ingredienser

Livets Goda 19 Feb, 2019
Whisky och Bourbon Det kan vara svårt att hitta en god cocktail som är enkel att göra hemma. För den som vill bjuda på någonting mer än en vanlig GT eller en öl, så har William Grant & Sons tillsammans med Nabo, en nyöppnad kvarterskrog och cocktailbar intill Tegnérlunden i Stockholm, tagit fram D.E.W. Drinks – tre enkla och goda drinkar på Tullamore D.E.W., där endast tre ingredienser gör dig till Startender i hemmabaren.

Foto: Linus Pettersson

Att dricka en god cocktail på en bar kan inspirera många till att själva prova lyckan vid nästa middagsbjudning. Men att hitta enkla och goda drinkar att bjuda på kan vara lättare sagt än gjort. Ibland vill man ofta bjuda på något mer avancerat än en GT, samtidigt som en Long Island Ice Tea kräver för många ingredienser för att ens vara aktuell. 

För att göra det enkelt att göra goda drinkar hemma har William Grant & Sons tillsammans med den nyöppnade kvarterskrogen och cocktailbaren Nabo tagit fram konceptet D.E.W. Drinks: tre unika och enkla drinkar baserade på Tullamore D.E.W., innehållandes endast tre ingredienser vardera.

XO Old Fashioned, baserad på Tullamore D.E.W. XO Caribbean Cask, Bayleaf Sour, med peppar – och lagerbladssocker, och Irish Mule, med Ginger Beer och lime, är alla framtagna av Nabos barchef Måns Borg och bartendern Paul Ericson.

– På Nabo serverar vi riktigt bra cocktails till förmånliga priser. Därför passar D.E.W. Drinks perfekt in på vår meny. Tanken med drinkarna är att visa gästerna att goda drinkar inte behöver ta lång tid eller vara svåra att göra själva, säger Måns Borg, barchef på Nabo.

Så blandar du D.E.W. Drinks

Bayleaf Sour 
4 cl Tullamore D.E.W. 2 cl peppar – och lagerbladssocker (se nedan för recept) 
2 cl citronjuice 
Skaka och häll upp i coupette-glas (gammalt champagne-glas)

XO Old Fashioned 
4 cl Tullamore D.E.W. XO Caribbean Cask
0,5 cl honungsvatten (se nedan för recept)
1–2 stänk Angostura bitter 
Rör drinken i cirka 10 sekunder över is, servera i lowball-glas med apelsinzest

Irish Mule 
4 cl Tullamore D.E.W. 
10 cl Ginger beer 
1 pressad lime 
Servera över is, i ett highball-glas med en limeskiva

Peppar – och lagerbladssocker
2 citroner
5 dl socker
En matsked pepparkorn (svartpeppar eller kryddpeppar)
3 lagerblad

Gör så här: 
Pressa ut saft ur två citroner (spar saften till Bayleaf Sour) 
Koka de pressade citronerna i 50 cl vatten.
Tillsätt en matsked pepparkorn och 3 lagerblad, låt koka i 5 minuter. 
Ta bort citronerna och tillsätt 5 dl socker 
Koka upp och sila av
Sockerlagen kan förvaras i kylskåp i upp till tre veckor

Honungsvatten 
Blanda 40 cl honung med 20 cl vatten.
Låt sjuda i några minuter tills honungen har lösts upp. 

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

Nyheter från High Coast Whisky - Origins är påväg

Whisky och Bourbon Just nu är High Coasts nya whiskyserie Origins på väg…
22 Mar, 2019

Fyra godheter från Charles Smith lanseras på Systembolaget idag

Vin Premium Den 22:a mars lanseras inte mindre än fyra viner, dedikerade…
22 Mar, 2019

Nu lanseras ekologisk mat för hundar och katter

Övrigt Den ekologiska mat-trenden når nu också djurmat när det italienska…
22 Mar, 2019

Piccini Memoro med ny kostym

Vin Det italienska rödvinet Piccini Memoro som svenskarna lärt känna under…
22 Mar, 2019

Domaines Paul Mas är bästa franska producenten i Mundus Vini 2019

Vin I vintävlingen Mundus Vini 2019 står vinproducenten Domaines Paul Mas…
21 Mar, 2019

OO Brewing till En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Svenska Dryckesmässor är glada över att ha med sig ett…
21 Mar, 2019

Nyheter från Springbank i april på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den fjärde och femte april lanseras en exklusiv samling buteljer…
21 Mar, 2019

Plantation återlanserar Experience Pack

Whisky och Bourbon Efter hög efterfrågan återlanserar nu topproducenten Plantation Rum sin förpackning…
21 Mar, 2019

Årets Kock lanserar Årets Kockelev och Årets Kockelever

Mat och Restaurang Årets Kock lanserar ungdomstävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever i…
21 Mar, 2019

Njutningstips till fredagskvällen

Övrigt När arbetsveckan nått sitt slut finns det få saker lika…
20 Mar, 2019

Nytt besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival – 13 567 besökare drack 20 000 liter öl i helgen

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för sjunde gången.…
20 Mar, 2019

Vårens första mat- och dryckesmässa Malt, Mat & Destillat

Mat och Restaurang Malt, Mat & Destillat är den urbana mötesplatsen för alla…
20 Mar, 2019

Premiär för Kiviks Musteris skånska ciderprovningar på Solnäs Gård

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri vill lyfta skånsk cider genom att arrangera ciderprovningar…
20 Mar, 2019

Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 i lager hos Winefinder

Vin Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 har hedrats med hela…
19 Mar, 2019

Kiviks Musteri skippar sugrören i sin senaste satsning

Övrigt Kiviks Musteri lanserar nu en ny apelsinjuice och sin klassiska…
19 Mar, 2019

Kilchoman STR Csk Matured kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Kilchoman STR Cask Matured är en ny buteljering från det…
16 Mar, 2019

The Kraken Black Spiced Rum

Whisky och Bourbon Myten om havsmonstret The Kraken ligger till grund för romvarumärket…
18 Mar, 2019

Svenska Kocklandslagets VM-vinnarmeny lanseras på Viking Cinderella

Mat och Restaurang I november 2018 vann Svenska Kocklandslaget VM i Luxemburg med…
18 Mar, 2019

No thyme to waste

Mat och Restaurang Spruckna tomater, lökskal, utgången mjölk och äpplen med fläckar på.…
18 Mar, 2019

Akebono expanderar och nyrekryterar Dan Jay-Olsson

Whisky och Bourbon Nu får Akebono, Sveriges ledande sakeimportör i ledning av Åke…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet