Hem Vinvärlden Blaxtaskörden räddades på nyårsnatten

Blaxtaskörden räddades på nyårsnatten

av Livets Goda

Under sensommaren 2011 var förväntningarna stora på Blackstaby Gård en timme söder om Stockholm. Årets vidaldruvor lovade storverk liksom druvorna 2007 vilka resulterade i guldmedalj i klassen söta vita viner på ”International Winemasters Challenge i fjol” Drömmarna grusades dock av en rekordmild senhöst och tidig vinter dränkt i regn. Det resulterade i att cirka 50 procent av den lovande skörden gick förlorad. På nyårsnatten kom så äntligen de åtta minusgrader som krävs för att skörda druvorna för ice wine. – Jag hade fyra modiga och förvånansvärt pigga plockare som plockade det som fortfarande var av bästa kvalitet, säger Göran Amnegård till LivetsGoda.se. Totalt skördades 1.350 kilo frysta druvor som resluterade i nära 400 liter must. Amnegård är dock nöjd och påpekar att det är mer än vad hela Tyskland och Österrike lyckades med tillsammans. – Kvaliteten av mustvärdena att döma är bland de bästa som jag någonsin haft, fortsätter han. Jag ser fram emot att prova denna årgång när den blir klar. Sedan 2007 framställer Göran Amnegård samtliga viner helt naturligt, det vill säga utan tillsats av svavel, antioxidanter, jästacceleratorer eller liknande. Han tror sig vara den enda isvinsproducenten i Europa som gör helt naturliga sådana. För mer information se www.blaxtawine.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING