Hem Vinvärlden Redaktionen provar blint – vad var det i flaskan

Redaktionen provar blint – vad var det i flaskan

av Livets Goda

Omfamnande och älskvärt. Det är de första tankarna som far genom skallen när vi sniffar på vinet i glaset. Ganska mörkt till utseendet men ändå med såväl fällning som en tegelbrun kant noteras, något som också stämmer överens med de mognadstoner som noteras i näsan. Det är pampigt, på ett bra sätt, kryddigt och nästan yppigt i sin plommonaktiga och tobaksfuktiga bouquet där även hintar av lakrits, mörka körsbär och svarta vinbär kikar fram. En tanke som yttras baserat på nosen är en mognande jänkare, Kalifornien.

Fast då har vi inte smakat för när vinet väl äntrar gommen så kan det omöjligtvis vara way west. För här finns en markerad sötma, vissa tanniner som drar åt det torra hållet och så en liten bitterhet i svansen. Amarone. Det kan inte vara något annat tänker provarna och visst är det så. Med luft i glaset utvecklas vinet fint, får en blommig nyans och det kikar även fram en orientalisk kryddighet som är läcker. Bokna äpplen likaså.

Ett kraftpaket som vill kramas och som dessutom utvecklats ytterst värdigt samtidgt som det finns flera år kvar här, what’s not to like liksom. Dessutom lyckas vinet få in en viss finess också vilket bara gör det än mer intressant. Vi landar vinet på femton års ålder och missar med ett par år – det är en 2001:a.

Monte Olmi från Tedeschi. En av de bästa Amarone därute och ett bevis på att tiden talar för viner av denna karaktär. Tyvärr har Amarone, när det blev folkligt och billighetsversionerna letade sig hitåt, blivit ett skällsord och knappast något som någon som bygger hipphetsfaktorn inmundigar. Eller berättar att de gör. Visst, det finns ingen genväg till bra Amarone, sådana kostar och kommer nästan uteslutande från Classico-zonen, och de som snyltar på namnet med undermåliga produkter är inte värt att lägga tid och pengar på men viner som Monte Olmi är ett privilegium att få dricka. Gott, personligt och ganska fantastiskt till en långlagrad parmesan med stora saltkristaller.

Intrycket av 2001:an: 94/100 LGP

Monte Olmi från Tedeschi kan köpas i olika årgångar via Winefinder. För länk till vinerna, klicka >>> HÄR.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING