Hem Nyheter Blockchain – ett uttryck av lyx och design

Blockchain – ett uttryck av lyx och design

av Christoffer Enquist

Oblure är det Göteborgsbaserade designföretaget som inriktar sig på ljuskällor av högsta design, och Blockchain är bara ett i raden av taklampor som riktar sig till den designmedvetna livsnjutaren.

Blockchain består av åtta kvadratiska kuber som är sammansatta i ett sätt som kan ses som slumpmässig och kaosartad – men det finns ordning i kaoset. Varannan kub har en inbyggd LED-panel designad och riktad för att sprida ett jämnt ljus på vad som än finns nedan. Kuberna bildar tillsammans en kantig silhuett som till synes flyter i luften.

Markus Johansson, designern bakom Blockchain, är inte rädd för att föreslå det omöjliga. Han arbetar ofta med organiska och abstrakta former, och den nya lampan är inget undantag. Tanken var att skapa en visuell bild av kuber som slumpmässigt flyter i luften.

– För mig är det viktigt att designen kan hålla, både som ett tidlöst designobjekt men också att användaren lätt kan byta lysdioden när den dagen kommer. Idag är det inte alltid så, det finns produkter där ute som inte kan levereras med reservdelar. På många sätt var detta lilla verktyg den lösning vi letade efter för att göra detta möjligt, berättar Markus och fortsätter.
En viktig sak för mig var att justera lysdioden mot kanten på de fyrkantiga kuberna för att ljuset skulle spridas. Vi försökte använda standardlösningar, men att dölja en liten glödlampa i kuberna hindrade ljuset och kastade skuggor där vi inte ville ha dem., avslutar Markus.

Mer om Blockchain finner ni på Oblure.com

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING