Allt på en gång

Livets Goda 4 Oct, 2015
På alla slotten i La Gaffelières portfölj går vi nu in på tredje veckan utan helg, antagligen är vi inte ens halvvägs ännu. Dessutom, på skördeveckornas obevekliga sätt, blir dagarna bara längre och längre i takt med att kroppen blir tröttare och tröttare. Ju mer parceller som blir plockade desto fler tankar har man ju såklart att ta hand om. Då en skördedag för en vecka sedan ”bara” innebar själva receptionen av druvorna och organisationen runtomkring betyder en skördedag nu också tre-fyra remontage, med eller utan luft, möjligtvis någon tidskrävande delestage också. Två gånger om dagen. På Château Mauvezin där vi från och med i år gör andravinet Clos de la Gaffelière är vi inte ens vid 50 % av kapaciteten ännu vilket för mig betyder att en sovmorgon, för att inte tala om en ledig dag, känns som en avlägsen drömtillvaro. Whiteboarden på bilden ovan kommer snart inte räcka till för att hålla koll på situationen.

I och med att det här är Bordeaux så ska man ju också göra tid för konsultationer som nu inte bara är i fält utan också innebär provsmakning av det som hittills har blivit plockat. Det är ju såklart oerhört intressant för en som kommer direkt från skolan som jag att lyssna på råd som spottas ut med samma hastighet och precision som vinet i crachoiren, men klockan halvfyra på en lördagseftermiddag när man vet att man har tre långa remontager och två jäsningar att sätta igång efteråt så är det svårt att ta in information.

Jag hade även tänkt att få utlopp för min växande irritation över hur många män känner att de måste ”förklara” och visa ”hur man gör” när det kommer till så komplicerade saker som att spola vatten över ett golv eller sprätta upp en påse socker med kniv. Men med hjälp av den lilla positivitet jag har kvar tänker jag att det är samma trötthet som gör att jag inte orkar formulera min klagan som gör att jag blir irriterad till att börja med. De menar väl till syvende och sist. 2015 är dessutom en så bra årgång att det känns som en hädelse att klaga över småsaker.

Nu är klockan 21:46 vilket betyder att jag måste sluta skriva och gå till sängs…

/Tobias

Kommentera