Äntligen har Systembolaget anpassat sig till den moderna världen.

Livets Goda 11 May, 2010
Äntligen..

Det är svårt att beskriva den befrielse vinvärlden känner efter att Systembolagets e-handel nu kommit igång efter alla turer. Dock finns det många frågetecken kvar.

Något som retar mig är Lagena. Lagena är ett fristående dotterbolag till Systembolaget som har till uppgift att distribuera dryckerna till landets drygt 400 butiker. Detta gör de flera gånger i veckan. Lagena fungerar också som budfirma åt importörerna när de säljer till restauranger.

Nu kommer det som är så irriterande.. För att plocka en flaska ur en kartong på sitt eget lager och skicka den med en bil som ändå ska till samma plats som den plockade flaskan (alltså till en systembolagsbutik någonstans i Sverige) så tar Lagena 50 kronor i plockavgift.

Om till exemel Svea i Sundsvall vill ha en flaska Blaxta Icewine från Göran Amnegård i Flen, då tar Lagena 50 kronor bara för att lägga den på lastbilen, när de ändå packar varor från sitt eget lager. För drygt ett år sedan var plockavgiften 25 kronor vilket var överkomligt men nu alltså dubbelt upp.

Vilka drabbar nu det här då? Jo importörerna såklart. Så mycket vinst är det inte på en flaska vin att 50 kronor fungerar att betala per flaska. Om nu e-handeln kommer igång och svenskarna beställer enskilda flaskor hit och dit så kan det bli oerhört tungt, särskilt för de mindre aktörerna som Göran Amnegård på Blaxta vingård.

– Men importörerna är fria att använda vilken distributör de vill, svarar Lagena på kritiken. Ja.. visst men vilka speditionsfirmor kör till alla orter i Sverige regelbundet? Visst, Posten tänker ni.. men se efter vad det kostar att skicka ett otympligt, tungt paket med Posten.. och de ska ju ändå dit - Lagena alltså.

Nej, ska vi bevara en mångfald, fri konkurrens och uppmuntra till kvalitativt drickande framför kvantitativt så måste de göra något åt det här. Vi vill ju ha många aktörer på marknaden och att de som har höga ambitioner ska överleva. Beställningssortimentet är en fantastisk bakväg in på systembolagshyllorna men då måste alla ha råd att ta den chansen också.

Har jag fått det här helt om bakfoten? Bra i så fall, rätta mig mer än gärna om jag har fel.

Kommentera