Bordeaux i fokus..

Livets Goda 6 May, 2010
Att årgång 2009 kommer att gå till historien som en av de allra bästa blir allt mer tydligt. Parker gav inte mindre än 18 viner 98-100 poäng efter vårens primörprovningar och han säger öppet att det kan komma att bli den bästa årgång han testat under de 32 år han provat Bordeaux.

Om stora delar av toppårgången 2005 sögs upp av bland andra Shejken av Dubai så lär en hel del av fjolårets skörd hamna i kinesiska samlares ägo.

Enligt Livets Goda - vännen och tillika Médocproducenten Jean Guyon på Rollan de By är suget från Kina enormt.

– Många kineser har gjort sig en förmögenhet på andra verksamheter och ser det som status att bedriva verksamhet med vin. De bygger slott där de håller provningar och kurser, bygger upp egna smakpaletter för att passa den kinesiska gastronomin med mera, säger han till livetsgoda.se idag och fortsätter.

– Fram till att de byggt upp sin egen vinnäring och kan försörja den inhemska konsumtionen så tror jag att det är den marknad som har absolut störst potential just nu, avslutar han.

Egen vinproduktion var det ja.. Faktum är att flera europeiska producenter, inte minst Torres, har investerat i kinesiskt land. Men som vår supersommelier Andreas Larsson uttryckte det idag.

– Det kommer att ta tid innan de hittat sin terroir. Se bara på USA, nu har de hållit på i hundra år och först nu börjar det blir riktigt bra.

Hursomhelst ska det blir otroligt spännande att följa både utvecklingen i Kina och för 2009:orna från Bordeaux.

Kommentera