Regn och preparationer

Livets Goda 14 Sep, 2015
Väderleksrapporten indikerar regn. Dock så är vädret oerhört oberäkneligt och lokalt i dessa trakter och de indikerade ovädren har hittills passerat snabbt. De flesta verkar ha hälsosamma druvor vilket gör att den allmänna oron än så länge inte är så stor. Faller det många millimeter i veckan riskerar druvorna att svälla, vilket till en början kan vara positivt för de, som likt oss, har väldigt små druvor på många ställen som därför riskerar att bli för koncentrerade – producenter vill ju ha volym också… Har man dock redan stora druvor så riskerar de att spricka vilket ju såklart inte är eftersträvansvärt. Jag har själv inte sett, men fick berättat för mig idag, att det finns de som har börjat få lite botrytis. Då däremot kan regnen vara ett stort problem eftersom det är försent för att spraya. Men om vädret fortsätter som idag med korta skurar och mycket vind som snabbt torkar upp rankorna så ska det förhoppningsvis gå bra för de flesta. Om man lägger till en helg med fint väder så börjas det nog att plockas in riktigt bra druvor på måndag nästa vecka.

Hotet om regn gör dock att man måste vara färdig för mottagandet av druvor något tidigare och preparationerna är i full gång. På Château Mauvezin som La Gaffelière förvärvade förra året betyder detta extremt mycket jobb då det finns vin från tidigare år i tankar som kommer att behövas under skörden. Vin från 2013 och 2014 måste därför slangas om till alternativa tankar för att göra plats och de tömda tankarna måste tvättas och desinficeras. Samtidigt så måste la ligne, alltså de olika maskinerna nödvändiga för mottagandet av skörden, installeras och grundligt undersökas så att de är i brukligt skick. Detsamma gäller för pumpar, sladdar och eluttag.

Håll gärna tummar och tår för en torr vecka i Saint-Émilion, eller ännu bättre gör en liten soldans. I gengäld kanske 2015 årgången blir, på många håll, exceptionell.

/Tobias

Kommentera