Russel Bevan!

Livets Goda 29 Mar, 2016
Det dräller av coola vinmakare i Kalifornien, men få har hypats lika hårt de senaste åren som Russel Bevan. Han och hans fru Victoria de Crescendo startade från noll för bara några år sedan, men deras viner har redan strösslats med absurt höga poäng från de som ”vet mest”.

En god vän besökte paret Bevan förra sommaren och han garanterade att en och annan 100-poängare vilade i de nya franska ekfaten han då provade. Av någon aningen skev anledning fick jag en allokering på hela rasket och trots de USD195 per flaska som gällde så tog jag allt. Asdyrt för en relativ nykomling utan track-record… Kreditkortet tvekade, men skakade till slut av sig chocken, och köpet gick igenom. Det var förra hösten, och nu har då till slut de sex olika vinerna anlänt Stockholm.

Russel utövar en närmast manisk kvalitetskontroll och efter avstjälkning inspekteras varje enskild druva manuellt; här är endast de mest perfekta druvorna goda nog. Faten, 100% nya från Darnajou och Taransaud, inspekteras varannan vecka och varje tunna hanteras separat vad gäller eventuell svaveltillsats, Battonage, etc. Inget lämnas år slumpen.

Mina fem olika CS-baserade viner från Napa Valley samt en Syrah från Bennet Valley provades direkt de kom, efter en välbehövlig 5-timmars vila i karaff. Vinerna är storslagna och håller rakt igenom en imponerande kvalitet!

Genomgående imponerades jag av vinernas textur, tanninkvalitet och den inlindade syran som ger ett fruktigt intryck med en underliggande struktur, tät nog att klara många år i källaren. Det är liksom inget snack om att dessa überseriösa skapelser kommer att klara 20 år i källaren för de riktigt tålmodiga konnässörerna.

2013 Bevan Cellars Ontogeny Red Wine, Napa Valley

Cuvéen består av 65% Cabernet Sauvignon, 25% Petit Verdot och 10% Merlot. Den höga andelen PV ger vinet en fint djup och skön ”funkiness” med propert integrerade fattoner och mycket välhanterade tanniner. Bra bett i syran bidrar med fräschör och hög klunkabilitet. 93 LPG.

2013 Bevan Cellars EE Red Wine Tench Vineyard, Oakville, Napa Valley

65% Cabernet Sauvignon och 35% Cabernet Franc från en knappt 2 hektar stor vingård belägen i ovanför Silverado Trail. Stram och närmast elegant trots en massiv vägg av mörk, osande frukt och en rejäl knuff ek. Byggd för lång lagring och kommer ni över någon flaska bör ni ha stort tålamod här. Bäst efter 2022. 95+ LGP.

2013 Bevan Cellars Proprietary Red Wine Sugarloaf Mountain Vineyard, Napa Valley

Ett ganska vilt vin blandat av 50% Cabernet Franc och 50% Merlot. Mineralosande doft med ännu inte helt integrerad ekfatsrostning, dock klanderfritt balanserad och ytterst svårspottad redan idag. Vänta ytterligare ett par år och bered Er på en hejdundrande resa! Stor, fyllig och intensiv med häftig frukt, påtaglig mineralitet och klingande ren eftersmak. 97 LGP

2013 Bevan Cellars Cabernet Sauvignon Wildfoote Vineyard, Vixen Block, Stags Leap, Napa Valley

Vingården ägs och kultiveras av Jeannie Philipps, som tidigare ägde Scraming Eagle. 100% Cabernet Sauvignon som bjuder på ett strukturellt närmast fulländat vin med massiva tanniner, bärande syra och beundransvärd fathantering. God redan nu, men beter sig litet introvert så hugade spekulanter bör vänta in på 2020-talet innan korken dras. Detta är kvistessensen av en riktigt jävla bra Napa Valley Cab! 98+ LGP.

2013 Bevan Cellars The Impetus Proprietary Red Wine De Crescendo/Tench, California

50/50-blend av Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon. CF-andelen kommer från en sval, stenig och brant vingård belägen i Bennet Valley, vilken adderar en läckert rödbäring karaktär till detta annars fruktgenerösa vin. I årets line-up är detta kanske det mest tillgängliga tack vare de inbäddade tanninerna och den josiga syran. Ge den ett par timmar i karaff och njut under det kommande decenniet. 94 LGP.

2013 Bevan Cellars Syrah Moaveni Vineyard, Ode to M, Bennet Valley, Sonoma County

Stort anlagd Syrah som utmanar gomseglet med kaxig, mogen mörkröd frukt, björnbär och amerikanska blåbär. Rostade fat (här från Remond, Francois Freres och Gamba) adderar både choklad och lakrits, samtidigt som stora, yviga tanniner bidar med stadga och struktur. Viss alkoholvärme i finishen, men denna kommer att hålla länge. M:et i namnet är en hommage till Manfred Krankl, men stilmässigt finns inga likheter med hans viner. 94 LGP.

Russel producerar även fatjäst Sauvignon Blanc, Chardonnay från berömda Richie Vineyard samt fyra olika Pinot Noir-viner. Jag fattar ambitionen även här men anser med eftertryck att ovanstående kollektion både är bättre och betydligt intressantare. Att hänga med i denna del av vinvärlden är en kostsam hobby, men ack så rolig!

För ytterligare information samt anmälan till deras Mailing List, se www.bevancellars.com

Kommentera