Sydafrika i förändring

Livets Goda 21 Sep, 2015
Sitter på planet på väg hem mot Sverige efter en dryg vecka i Sydafrika. Jag summerar resan och förundras över hur mycket som förändrats sedan jag besökte landet för 10 år sedan. Gastronomiskt sett har man utvecklats enormt, restaurangerna sätter råvaran i fokus och ägnar sig allt mindre åt komplicerade kombinationer och överdriven tillagning. Istället smakar maten vad den innehåller och man sätter sin egen prägel utan att snegla på rådande trender i Europa. Likadant med vinerna, ett gäng ambitiösa unga vinmakare har anammat det naturliga och producerar eleganta viner, många av dem ofiltrerade och utan onödiga tillsatser. Man frångår de massiva rödvinerna som länge varit landets signum och presterar istället fjäderlätt pinotage, syrlig cinsaut och bärig grenache, alla serverade svala och goda i kombination med den sydafrikanska maten. 30-talet producenter går i bräschen för något nytt och något nödvändigt i Sydafrika, en utveckling som återigen kan sätta landet i fokus. På den svenska marknaden har Sydafrika tappat försäljning, dryga 10 % har gått förlorad de senaste åren mycket på grund av att några få varumärken styr försäljningen. Volymviner av medioker kvalitet som genom åren tagit fokus från det som Sydafrika egentligen kan prestera. Min förhoppning är att en förändring står för dörren, visserligen en långsam sådan med fullkomligt nödvändig för Sydafrika som vinland.

 

 

 

Kommentera