Vad dricker ni i sommar?

Livets Goda 15 Jun, 2016
Svenskarnas vinösa sommaräventyr tenderar att, generellt sett, domineras av färdigmarinerade flintastekar och rosévin i praktiska förpackningar. Detta gäller inte mig, och inte heller inte någon annan jag betraktar som ”vän”. Alltså riktig vän - inte sådana man har för många av på Facebook.

Min sommar spenderas i en liten, för världen tämligen värdelös, och närmast skruttig by norr om Rättvik som heter Östbjörka. Här bor inte mer än 200 personer vintertid, men nu när sommaren har anlänt, dubbleras nästan antalet. Vi köpte huset 1976 och eftersom jag varit här varje sommar sedan dess, i varierande grad, har denna lilla plats på jorden påverkat mig. Som person. Det finns en frihet här som är unik; som är värd att bevara. Och i år är det faktiskt 40-års jubileum. Tiden går.

För 40 år sedan arrangerade Steven Spurrier sin numera berömda provning i Paris, vilken på flera sätt förändrade den amerikanska vinnäringen. Som en liten hyllning till detta ämnar jag ha Frankrike vs USA som årets sommartema när gästerna ansluter, vilket de gör titt som tätt. Vi kommer köra mängder av kvalitetszinfandel (Bedrock, Carlisle, m.fl.), nydanande Pinot Noir och dito Chardonnay (Rhys etc), samt ett gäng Cabernet Sauvignon-viner, som för tankarna till Napa Valleys första stapplande steg på 60- och 70-talet.

Frankrike? Ja, för fan! Champagne, Bourgogne, Loire, Bordeaux, Rhone och traditionell Jura finns såklart representerade. Vi tappar medvetet bort Paris Tasting-jämförelserna här och där bara för att alternativen också har sin plats på middagsbordet. Vidare är det ju en omöjlighet att överleva en sommar utan ett par glas tysk Riesling per dag, eller?

Så vad ska ni andra dricka? Vore det inte roligt om vi alla kunde interagera på Livets Goda Bloggen och dela sommarens bättre drycker med likasinnade?

PS. Siljans Charks glada dalagrisar gillar Toscana, helst Brunello di Montalcino 2010.

PPS. Sensommarens tuffaste vinproducent heter Sami-Odi.

PPPS. Kom igen nu vädret!

Kommentera