Vi behöver fler stjärnor i vinvärlden..

Livets Goda 5 May, 2010
Scannar av världens vinsajter och ser att nästan samtliga uppmärksammar att vinmakaren Alfredo Currado har gått bort vid 78 års ålder. Currado som i decennier varit legendarisk vinmakare på Vietti i Piemonte led av Parkinson's sjukdom en längre tid innan sin borgång och hyllas ny vinvärlden över för sina ansträngningar.
Det som slår mig mest är vilka superstjärnor som finns i vinvärlden, i just vinvärlden. Här i Sverige har vi en av världens absolut bästa sommelierer.. Andreas Larsson har vunnit i stort sett allt som går att vinna när det gäller kunskap om vin och andra drycker - överallt i vinvärlden känner man igen honom. Här hemma är han som vem som helst dock, som kan gå på Konsum och handla utan att bli igenkänd.
Hur kan det komma sig när vi har ett sådant enormt och brinnande vinintresse i vårt land?
Ser också att Cognacsproducenterna kämpar mot en nedåtgående trend.. Förstår det.. Det finns så mycket annat kul. En god Cognac är en god Cognac men idag när vi har tillgång till lagrad, högklassig Tequila, fantastisk Rom med mera får de kämpa lite hårdare för att vinna ny marknad bland unga konsumenter. Vad är det som gör att whiskyproducenterna lyckas bibehålla intresset så stort för sin produkt? Öppna armar och satsning på turism? Tillgänglighet?
Noterat är också att Pernod Ricards försäljning till finska Altia går igenom. För 835 miljoner kronor övergår bland annat Explorer vodka, Lord Calvert whisky och Blossa glögg tillsammans med en tappanläggning i danska Svendborg och två logistikcenter. Altia ägs av finska staten och är verksamma i Finland, Sverige, Norge, Danmark, Estland och Lettland.
Den här transaktionen för Pernod Ricard närmre att nå målet att avyttra varumärken för en miljard euro framöver.

Kommentera