Världens bästa Sandra!

Livets Goda 3 Jun, 2016
För en vecka sedan gick den av stapeln, årets andra producentmiddag i Livets Goda's regi. I centrum stod den fantastiska och karismatiska Sandra Tavares da Silva som bland annat driver Douro-egendomen Wine & Soul med sin man, Jorge. Drygt trettio läsare bänkade sig tillsammans med redaktionen vid långbordet på Operakällarens Veranda för en minst sagt minnesvärd afton. Detta vill vi gärna dela med oss av till samtliga läsare så nedan återfinns de viner som provades - samt givetvis en genomgång av Douro som bordsvin och då i synnerhet Sandra & Jorge's. Ses vi på nästa Livets Goda-tillställning?

DOC Douro

Douro. En anrik region sprängfylld med historia och intimt sammankopplad med portvinet, ett av de äldsta reglerade vinerna i världen. I sammanhanget är det således lätt att glömma bort DOC Douro, bordsvinsklassificeringen, som skapades 1979. Visst har det producerats bordsvin innan dess i dalen, faktiskt innan förstärkningen blev ett faktum, men få har efter portvinets uppsving visat på några kvalitetsambitioner. Dessutom kunde bordsvinet inte konkurrera med prisnivån som producenterna inkasserade för portvinet så istället blev det en bulkprodukt på druvor från perifera delar av Douro.

Undantaget stavades Barca Velha som skapades av Fernando Nicolau de Almeida under 1950-talet, inspirerad efter resor till Bordeaux. Men få, om ens någon hängde på, och det dröjde egentligen till just 1979, innan fler gav sig ifärd med bordsvin. Startskottet däremot stavas dåtidens EG och 1986, när Portugal blev medlem. Plötsligt fanns det möjlighet till bidrag för att investera i källare, anläggningar och upprustning av vingårdar. Det plus att regionen fick välkommet tillskott från bordsvinmakare med nytänk och som arbetat utanför landets gränser.

Det experimenterades friskt i början, man sökte sin stil, och det var ganska fattungt inledningsvis. Flera bordsviner var dessutom ganska lika Port, innan de började hitta sin egen stil. Problemet för bordsvinsproducenterna var främst av ekonomisk art, du kunde inte få ut samma pris som en Vintage Port och det uppstod livliga diskussioner inom producenternas organisationer. Varför ödsla portvinsdruvor från renommerade lägen på ett bordsvin? Lösningen var i grunden enkel; de främsta lägena som klassificerades redan under mitten av 1750-talet hade utgångspunkten i portvinsframställning; soldränkta druvor som gjorde sig väl fortifierat. Samma druvor var inte alltid lika lämpade för bordsvin. Detta löstes med att arbeta med lägen som exempelvis var nordligt exponerade, mindre sol helt enkelt, eller vingårdar på högre höjd då syran blev mer markerad. Man sökte även parceller inom portvinsvingårdarna, plättar som var mer lämpade för bordsvin. Vips så var konkurrensen mellan de två vinstilarna inte lika infekterad mer.

Wine & Soul

Runt millennieskiftet är det full fart på bordsvinsproducenterna. Och det är då en ung Sandra Tavares da Silva äntrar scenen, tillsammans med sin bättre hälft, Jorge Serôdio Borges. Jorge är uppvuxen i regionen och familjen har i generationer odlat druvor i den främsta delen av Douro, i Cima Corgo. Sandra är nyinflyttad till regionen. Tillsammans arrenderar de en vingård och skapar sitt Wine & Soul. Vinet? Pintas. Läget består av mer än 30 olika druvsorter, typiskt för Douro, och planterades 1930. Första årgången ut är 2001 och det dröjer inte länge innan omvärlden får upp ögonen för Sandra & Jorge. Pintas är annorlunda, mer elegant och måhända Bordeaux-inspirerat, även om uttrycket är unikt och typiskt Douro. En känd amerikansk vinkritiker myntar också epitetet Douro's Mouton-Rothschild. Pintas är en mix av traditionell teknik såsom fottrampning men också med moderna inslag såsom temperaturkontroll, lägre jästemperatur, kortare skalmacerering och lagring på franska fat. Det har inte den extrema solvärme som varit norm bland bordsvinerna och inte heller den generösa fatighet som varit kutym. Tillsammans med en handfull andra producenter stakar Sandra & Jorge ut en alternativ väg för Douro, ett vägval som idag blivit anammat av en stor del av producenterna.

Ett par år efter Pintas skapar paret även ett vitt bordsvin; Guru. Druvor? Sorter som få hört talas om: Viosinho, Codega de Larinho, Gouveio och Rabigato. Som ofta är fallet med Douro så är det gamla stockar som är honnörsordet framför druvsort. Med ålder slätas druvkaraktär ut till förmån för ett mer djupgående rotsystem, något som för en varm region är a och o då rotsystemet kan ta upp grundvattnet utan att drabbas av värmestress. Dessutom är det svårt för unga stockars rötter att penetrera den skiffertäta jordmånen, något som gör att rötterna gärna söker sig uppåt för näring. Med andra ord; som producent gör man allt för att bevara de gamla vingårdarna och stockarna. De olika sorterna skördas och vinifieras samtidigt och med åren så har dessa anpassat sig till varandra och skillnaderna i mognadstidspunkt är inte alls av stora. Guru hämtas från den drygt 55 år gamla Murça-vingården på ca 650-meters höjd. Just altitutden skänker en dimension till vinet, en närmast kallvuxen känsla som få associerar med Douro. Ett halvår på franska fat ger ett elegant internationellt anpassat vin men likväl med Douro-markörer.

Quinta da Manoella

I slutet av millenniets första decennium får Wine & Soul möjligheten att köpa loss Jorge's familjegård, Quinta da Manoella. Druvorna har tidigare levererats till diverse kända portvinshus men nu börjar paret med att restaurera såväl vingård som källare. De äldsta stockarna är från 1880 och naturligtvis kan de bägge inte motstå tanken med att skapa en Vinhas Velhas, ett vin baserat på dessa urgamla rankor. 2009 blir första årgången och resultatet är ett Dourovin med närmast eterisk känsla. Ett fenomenalt vin som visar på möjligheterna i dalen. Resterande vinstockar i Manoella är från 1980-talet och används till vinet med samma namn. För övrigt kanske ett av Systembolagets bästa köp (90 LGP).

Wine & Soul är idag ett av de mest välkända namnen i Douro och har ett uppnått ett världsrenommé. Mycket av detta bygger såklart på Sandra och Jorge's outtröttliga arbete med att marknadsföra sina viner som bara fortsätter bli bättre och bättre, men givetvis spelar amerikanska Wine Spectator's årliga topp-100 lista häromåret stor roll. Då fick Wine & Soul's 2011 Pintas 98 poäng, det högsta som delats ut av tidskriften till ett bordsvin från Douro. Och med drygt 5,500 flaskor årligen av Pintas kan man blott föreställa sig den hype som uppstått kring vinet.

Vingården Pintas + Jorge

Vingården Pintas samt Sandras bättre hälft, Jorge Serôdio Borges


Övriga projekt

Nedan följer en genomgång av de viner som Sandra presenterade för Livets Goda's läsare under en magisk afton på Operakällarens Veranda. Värt att tillägga är att Sandra även är vinmakare vid familjeegendomen Quinta de Chocapalha i närheten av Lissabon. Flera av dessa är tillgängliga i Sverige och några presenteras nedan. Sandra har varit ett eftertraktat namn och hon har konsulterats flitigt av andra egendomar. Mest känt har hennes arbete vid Quinta Vale Dona Maria varit, ett uppdrag hon slutade i och med den fantastiska 2015-årgången i Douro. Hon lämnar nu över till den lovande Joana Pinhão som gått vid hennes sida i flera år. Fokus för Sandra blir allt mer på de egna vingårdarna även om det inte stoppat henne från ett samarbete i Alentejo med ytterst duktiga Susana Esteban. Tricot heter vinet som ännu inte släppts; gamla stockar från Portalegre, den nordliga och högre belägna delen av Alentejo. Håll även ögonen öppna efter Sandra & Susana's gemensamma Douro-projekt: Crochet. Hennes make Jorge har även han flera järn i elden, bland annat vid Quinta do Passadouro i Douro samt ett intressant projekt i Dão vid namn M.O.B.

Wine & Soul

Viner - intryck från en magisk afton

2010 Guru (92 LGP)

Skön begynnande mognad där persikor och modellera samsas fint. Integrerade fat, fin syra, sval frukt och viss koncentration. God nu och ett par år framåt. Svårt föreställa sig denna kommer från ett i grunden varmt klimat.

2013 Guru (Artikel 73013, 280 kr, 93 LGP)

En yngling med burgundiska tändstickssplån-toner, fat, stenfrukt, citrus och örter. Fräsande skön syra, stenfrukter och imponerande struktur samt koncentration. Ett vin för framtiden. Sannolikt den bästa Guru sedan starten 2004.

2013 Pintas Character (Artikel 99826, 249 kr, 91 LGP)

Inget andravin till Pintas då det är två vitt skilda lägen. Däremot vinifierat för att lättare kunna njutas ungt. Skönt vin med mörka bärtoner, stenkross och en gnutta lakritsrot. Ännu ung men lätt ta till sig med sin mineralstinna stil, körsbär och diskret rostade fattoner. Den svalare årgången klär Character fint. Behöver något års ytterligare lagring.

2013 Pintas (Artikel 72761, 499 kr, 94 LGP)

Alltså, den doften. Mixen av blommighet, kryddor, lagerblad och kanel företrädesvis, integrerade fat, stenkross och mörka körsbär är to-die-for. Härlig struktur med markerade tanniner, gott om frukt samt en syra som ger djup och ryggrad. Svalare stil men ändå med skönt moget fruktdjup. En elegant Pintas med många års utveckling i sig.

2009 Pintas (93 LGP)

Mörkt, respektingivande utseende trots snart sju år. Stor bouquet med fina fatkryddor, viol, lakrits och en näve mörka körsbär. Börjar sitta samman riktigt fint. Tät smak, varm men med flödande frukt och skön intensitet. Lavendelblommigheten är ljuvlig. Behöver ett par år till. En Pintas för de som vill ha ett kralligare vin.

2003 Pintas (92 LGP)

Utvecklad men fullt vital näsa med drag av kryddor, humus, lakritsrot, viol och slån. Smaken är smeksam och frukten mogen, något som ger ett litet övertag till tanninerna. Inget ålderstecken utan snarare ett typiskt drag för den periodvis otroligt varma årgången där till och med Douro lidit av värmestress. Gott dock. Drick nu.

2013 Quinta da Manoella Vinhas Velhas (Artikel 70948, 485 kr, 95 LGP)

Vilket vin! En sensuell käftsmäll. Inte lika mörkt i färgen som en Pintas, något som också indikerar ett aningen mer försiktigt vin. Men blommorna, lavendeldoften, de mörka bären och de våta nyregnade stenarna är en typ av Douro som få lyckas med. Massor av tanniner, sval röd frukt och syra som mer får en att tänka Dão än Douro. Lång, elegant och intensiv på samma gång. En av de bästa Vinhas Velhas. Ett fyndköp.

2010 Quinta da Manoella Vinhas Velhas (93 LGP)

Viss utveckling i en något svalare årgång. Viol och lavendel slåss om uppmärksamheten tillsammans med våta stenar, Victoriaplommon och torkade örter. Integrerade fat. Svalare frukt i smaken men tanninerna är markerade. Allt dock i balans och här börjar det så smått mogna på. Något år eller två till så är det där.

10 Years Old Tawny Port (Artikel 76213, 290 kr, 91 LGP)

En av marknadens bästa 10-åringar, kanske den bästa. Medan andra söker ett tio-årigt uttryck ofta med yngre viner så kommer Sandra & Jorge's version med en snittålder på närmre 17 år. Det du. Färgen är rubinröd och vackert transparent, doften rödbärig, blommig och skönt kryddig. Sötma med syra, aldrig kladdigt, och förvånansvärt fräsch. Lång, elegant, intensiv. Sval en varm sommarkväll? Ja, tack.

2004 Pintas Vintage Port (92 LGP)

Viss utveckling på näsan. Torkade blommor, soldränkta plommon, slån, lakrits och varm jord. Lite orienatliskt ovan på det hela. Smaken är ännu något knuten, lite vresiga tanniner, men med fin smeksam syra. Behöver några år till, fem typ, innan det är hemma. Onekligen finns det likheter med bordsvinet Pintas. Druvorna till portvinet hämtas blott från de varmare partierna av vingården.

2003 Pintas Vintage Port (91 LGP)

Förhållandevis utvecklad bouquet med viol, stjälkar, körsbär och jord. Solsöt smak men också ett lätt grönt drag, lite tuffa tanniner som kanske inte är helt i harmoni med vinet, men det är samtidigt ungt. Vresig fas? Sannolikt.

5G - Five Generations Tawny Port (98 LGP)

Jo, men tjenare. 120 år gammal tawny från Manoella-vingården och som spänner över fem generationer Borges, därav namnet 5G. En ynnest att dricka och varje gång denna varit i mitt glas så himlas det med ögonen. Det är så sammansmält utan att bli tråkigt, sensuellt utan att bli porrigt och intensivt utan att göra ont. Mest av allt är det enastående gott. Och friskt. Ditt för 1 200 euro ute i Europa.

Quinta de Chocapalha

2010 Reserva Branco (Artikel 72998, 175 kr, 89 LGP)

Pigg rackare på främst chardonnay men med ett stänk viosinho för blommigheten. Stor fatrostad doft med hasselnötter, jord och gul frukt. Svalare i smaken som har ett drag av stenfrukter, päron främst, men även lite omogna tropiska toner. Och en näve fat på det. Håller flera år men är god nu.

2011 Vinha Mãe (Artikel 72587, 225 kr, 90 LGP)

Fortfarande ungt, violblommigt, slaktarbänk och med en näve mörka bär i doften. Täta tanniner, fin syra och bra tryck i frukten. Ett modernt vin. Perfekt för dig som föredrar en solvarm stil men vill ha ett knastertorrt vin. Vinner på ett par års lagring.

2012 CH by Chocapalha Touriga Nacional (Artikel 73615, 259 kr, 92 LGP)

Bästa CH så här långt. Visst, den är fatgenerös i nuläget men det finns sådan struktur i vinet att man bör gömma undan det några år. Touriga nacional-violighet, mörka körsbär, fat. Varm jord, käftsmällstanniner och långt solmoget slut. Lite av ett guilty pleasure idag men spara, snälla!

Livets Godas Erik Dahlström

Livets Godas Erik Dahlström förbereder inför provningen på Operakällaren


Kommentera