Hem NyheterVinnyhet Blossa 2023 – här är årets smak

Blossa 2023 – här är årets smak

av Livets Goda

Blossa 2023: I år firar Blossas årgångsglögg 20 år genom att resa hem och inspireras av Gamla stan, platsen där den allra första  Blossa-flaskan tappades för över 100 år sedan. Blossa 23 är en vit starkvinsglögg med smak av hallon och humle och en hyllning till Blossas hantverkshistoria. Unikt för jubileet är att Blossa även lanserar en alkoholfri årgångsglögg.

Blossa 2023

Blossa 2023

Bland Sveriges äldsta gator och torg, där pubar trängs med färgglada hus i slingrande gränder, hittar vi platsen där den första Blossa-flaskan tappades år 1895. Än idag är all Blossas glögg gjord på samma hemliga grundrecept, en unik kryddblandning som lagras i månader och vin från utvalda vingårdar. Det är kärleken till hantverket som gjort Blossa till en tradition, och det är denna historia, Blossas egna, som utgör inspirationen för årgångsglöggen 2023.

För tjugo år sedan lanserade Blossa sin första årgångsglögg som en modern tolkning av Blossas hantverkstraditioner. Sedan dess har man rest världen runt för att hitta nya smakkombinationer och varje år får flaskorna dessutom en ny unik design, vilket gjort dem till ett eftertraktat samlarobjekt. De senaste åren har Blossa besökt länder som Hawaii, Italien och Indien, men i år är Sverige inspirationskällan.

– Jag har tagit fram alla årgångsglöggar sedan starten, och det känns fint att under jubileet resa tillbaka till där allt började. Stockholm har en rik bryggerikultur, där humle spelat en viktig roll, från dåtidens populära svagdricka till dagens mikrobryggerier. Om sensomrarna kom Mälarborna in till Gamla Stan och sålde färskplockade hallon, ett bär vi odlat i Sverige sedan medeltiden, säger Åsa Orsvärn, Blossas Chief Blender.

Blossa 2023 – En alkoholfri glögg
I år kommer Blossas årgångsglögg för första gången, utöver den traditionella starkvinsglöggen, också i en alkoholfri tappning. Årgångsglöggen blir därmed tillgänglig för fler, och alternativen till glöggbordet ännu större. En (själv)lysande flaskdesign med en historia Runt flaskan för Blossa 23 får vi en inblick i Blossas historia som börjar 1895 i en vinhandel på Stora Nygatan i Gamla Stan, där kryddorna lagras och glöggen tappas. Vi tas sedan hela vägen till en julmarknad på Stortorget över 100 år senare, till vår tid, där samma glögg serveras en stjärnklar vinternatt. Designen bjuder dessutom på en extra överraskning, då flaskans detaljer lyser i mörkret – precis som gatlyktorna i Gamla Stan – när du släcker lyset.

Blossa 23 återfinns både som en starkvinsglögg, med en alkoholhalt på 15 volymprocent, och en alkoholfri glögg. Båda i 750 ml glasflaska. Starkvinsglöggen finns i Systembolagets beställningssortiment från den 13 september för 139 SEK  (artikelnummer 59858-01). Den alkoholfria släpps 1 november på Systembolaget för 95 SEK, samt hos NK Stockholm; på ROT i NK saluhall på nedre plan.

För att fira jubileet så kommer Blossa alkoholfri årgångsglögg också vara en del av NK:s julskyltning på Regeringsgatan i Stockholm. Avtäckningen sker på skyltsöndagen 19 november och finns sedan tillgänglig december ut. För den nostalgiske så finns alla tidigare årgångsglöggar utställda nere i saluhallen.

RELATERAD LÄSNING