BLT och Pongracz i ett harmoniskt möte

av Livets Goda

BLT-sandwich är en smörgås som innehåller det som på engelska namngivit den, dvs bacon, lettuce och tomato. Smörgåsen består vanligtvis av flera remsor stekt bacon, salladsblad (vanligtvis isbergssallat eller romansallat) och tomatskivor som läggs mellan två skivor stekt eller rostat bröd, toppat med majonnäs. Ost är även ett vanligt tillbehör, som vi här använt i formen av mozzarella till vårt möte med sydafrikanska Pongracz. 

BLT

BLT – Recept – serverar 2 personer

Ingredienser

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här

I glaset

Pongrácz Brut
Western Cape, Sydafrika, 750 ml, nr 7628, 139 kr, 88
Ett väl så trivsamt mousserande vin som bygger på rotad kombination av pinot noir och chardonnay med fördelningen 60-40. Vinet får två år på jästfällningen i två år innan degorgering, sedan ges ytterligare 2-4 månader i butelj innan marknadsträff, vilket ger oss en snygg, kvalitativ och godhjärtad vinupplevelse i sitt ursprung. En frisk syra och givande mineraliska lager sätter en fast agenda i fruktens smakfulla noter av pinotfruktens fruktröda bär och chardonnayfruktens mer lime, äpple och apelsindrivna karaktär. Häri kan vi även plocka åt oss små kexnötiga tendenser och tanninerna har ett bra flyt i drivet och påvisar en smått kalkkännande och gunstig hållning. Det är omedelbar attraherande, men inte alls utan några års källarpotential. Det är kort sagt ett gott, värdigt vin, passande i oräkneliga sammanhang…

Kombinationen
Majonnäsen, sältan i baconet och mozzarellans lena textur speglas och balanseras perfekt av vinets pigga syra och friska mineralitet. De fruktdrivna tonerna från pinot noir dansar fint med tomatens sötma, och brödets smöriga, stekta yta hittar sitt eko i vinets nötiga och kexiga nyanser. Det är friskt, fett, salt och sprött i en och samma tugga – och det är precis så vi vill ha det.

Vinet finner du på ditt närmsta Systembolag HÄR