Bodegas Roda i topp på Sucklings lista över topp 100 spanska viner

Livets Goda 11 Dec, 2018
Vin Varje år utser vinkritikern James Suckling världens bästa viner per land. I år placerar sig Bodegas Rodas Roda I Reserva 2011 i topp tre bland Spaniens 100 bästa viner. Av de totalt 2800 spanska viner som provades var Roda I Reserva 2011 ett av 12 viner som fick 89 poäng. Ett annat av Bodega Rodas viner, Cirsion 2016, fick också 89 poäng och placerar sig som nr 14 på listan. Bodegas Roda representeras av PrimeWine Sweden på den svenska marknaden och såväl Roda I Reserva som Cirsion finns att tillgå i Systembolagets beställningssortiment.

Bodegas Roda Rioja I Reserva 2011 placerade sig på plats nr 2 på James Sucklings lista över Spaniens 100 bästa viner med följande motivering:

”Ett vackert vin med en med karaktär av mörka bär, blommor och mineral. Kroppen är fyllig med ultrafina tanniner. Ett gudomligt vin, som uppvisar sig väl redan men som kan lagras i flera årtionden framåt”.

Bodegas Roda Rioja Roda I Reserva 2011 (nr. 2)
Druvorna skördas manuellt från 30 år gamla vinstockar. Vinet lagras sedan i 16 månader på små franska ekfat, varav hälften är nya och hälften är använda. Efter fatlagringen sker ett urval där det mest intensivt fruktiga vinet med störst lagringspotential väljs ut för Roda I. Därefter får vinet lagra i ytterligare 20 månader på flaska.

Årgång i lager: 2011
Druvsorter: Tempranillo
Artnr: 73862
Pris: 519 kr

Bodegas Roda Cirsion 2016 (nr. 14)
Druvorna skördas manuellt och endast de bästa druvklasarna väljs ut till detta vin. Efter jäsning och malolaktisk jäsning lagras vinet i åtta månader på nya franska ekfat och lagras sedan i fyra månader på flaska.

Årgång i lager: 2015
Druvsorter: tempranillo
Artnr: 72447
Pris: 1699 kr

På årets lista över Spaniens 100 bästa viner återfinns ytterligare viner som PrimeWIine Sweden representerar på den svenska marknaden:

Alvaro Palacios Priorat L`Ermita 2016 (nr. 23)
Druvorna skördas och avstjälkas för hand. Alkoholjäsningen sker sedan på ekfat. Druvorna får macerera i 45 dagar med en naturlig malolaktisk jäsning i ekfaten. Vinet lagras slutligen i 16 månader på nya franska ekfat.

Årgång i lager: 2015
Druvsorter: 91% garnacha, 8% samsó, 1% ”gröna druvor”
Artnr: 99245
Pris: 8999 kr

La Horra Ribera del Duero Corimbo I 2010 (Årgång 2010 på nr. 25 och årgång 2012 på nr. 87)
Druvorna till detta vin kommer från vinstockar som är över 50 år gamla. Både alkoholjäsning och malolaktisk jäsning sker på ekfat. Vinet lagras i 16 månader på en blandning av 80% franska ekfat och 20% amerikanska.

Årgång i lager: 2012
Druvsorter: tempranillo
Artnr: 95459
Pris: 459 kr

Alvaro Palacios Priorat Finca Dofí 2016 (nr. 50)
Druvorna kommer från vinstockar som är 19-31 år gamla och skördas manuellt. Alkoholjäsningen sker på ekfat under regelbunden pigeage. Druvorna macererar i 42 dagar och genomgår malolaktisk jäsning på ekfat. Vinet får sedan lagras i 16 månader på nya franska ekfat.

Årgång i lager: 2016
Druvsorter: 96% garnacha, 4% samsó
Artnr: Privatimport
Pris: 599 kr

Palacios Remondo Rioja Crianza La Montesa 2016 (nr. 81)
Druvorna till vinet skördas för hand och kommer från vinstockar som är 27 år gamla. Druvorna avstjälkas och får sedan macerera i 23 dagar. Vinet lagras i 12 månader på ekfat, varav 90% är franska och 10% är amerikanska. Åldern på faten är 20% nya, 30% ettåriga, 25% tvååriga och 25% treåriga.

Årgång i lager: 2015
Druvsorter: 92% garnacha, 8% tempranillo
Artnr: 83443
Pris: 179 kr


Box Destilleris nyemission rejält övertecknad med 17%

Whisky och Bourbon Den företrädesemission som whiskyproducenten Box Destilleri presenterade för marknaden i…
18 Jun, 2019

Rosévin på burk - nu i Sverige

Vin Nu lanserar amerikanska vinproducenten Barefoot rosévin på burk i Sverige.
18 Jun, 2019

Mackmyra i exklusivt samarbete med Varalövs Tunnfabrik

Whisky och Bourbon Whiskytillverkaren Mackmyra har inlett ett nära samarbete med Varalövs Tunnfabrik…
18 Jun, 2019

Rosétrucken är tillbaka

Vin Efter en liten smygpremiär under Elitloppet på Solvalla och en…
18 Jun, 2019

Pontus Frithiof stärker koncernen med konceptutvecklaren Marcus Ekman

Mat och Restaurang Pontus Group, med krögaren och entreprenören Pontus Frithiof i spetsen,…
18 Jun, 2019

Alain Graillot Crozes-Hermitage - åter i beställningssortimentet

Vin Nu finns årgång 2015 av Alain Graillot La Guiraude på…
17 Jun, 2019

Premiär för Högberga Rosé 2017

Vin Vinmakarna från Högberga Vinfabrik presenterar nu Högbergas Rosé 2017.
17 Jun, 2019

Dolcetto från Ceretto släpps i Små Partier

Vin Den 5 juli släpps ekologiska Dolcetto d’Alba DOC, Rossana 2017…
17 Jun, 2019

BUBS Godis bygger ny fabrik igen – fördubblar produktionskapaciteten

Övrigt BUBS Godis fortsätter att satsa och bygger ytterligare en godisfabrik…
17 Jun, 2019

Global grillskola - Kimchi

Mat och Restaurang Ta grillningen till nästa nivå! Att experimentera med nya smaker…
17 Jun, 2019

Mathias Dahlgren lanserar cateringkoncept

Mat och Restaurang Mathias Dahlgren konceptualiserar sin cateringverksamhet och därmed uppdateras erbjudandet och…
17 Jun, 2019

Nordic Snus lanserar ny midsommardosa

Övrigt Midsommar handlar om detaljer. Vädret, sillen, potatisen, midsommarstången och musiken.…
17 Jun, 2019

Sake Yuzu Ile Four finns nu Systembolaget

Whisky och Bourbon Premium Yuzu är en japansk citrusfrukt som smakar som en blandning…
17 Jun, 2019

Den bästa maten för padel

Övrigt Padel, eller padeltennis, är den nya sporten som tagit hela…
14 Jun, 2019

Sommarens cigarrpaket

Whisky och Bourbon Plötsligt är det nära midsommar och då gäller det att…
14 Jun, 2019

Årslagrat älggräsbrännvin

Whisky och Bourbon Spirae är ett ekologiskt svenskt brännvin kryddat med älggräs. Gjort…
13 Jun, 2019

Mackmyra lanserar Moment Skogshallon

Whisky och Bourbon Mackmyra lanserar en whisky med somriga smaker i den limiterade…
13 Jun, 2019

Sommarens fräschaste sallad

Mat och Restaurang Mattrender kommer och går, men Medelhavsmaten består. Smaken är givetvis…
13 Jun, 2019

Löfbergs börjar använda återvunnen PET

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs börjar använda återvunnen PET i sina flaskor för…
13 Jun, 2019
Artikelarkivet