Bodegas Roda i topp på Sucklings lista över topp 100 spanska viner

Livets Goda 11 Dec, 2018
Vin Varje år utser vinkritikern James Suckling världens bästa viner per land. I år placerar sig Bodegas Rodas Roda I Reserva 2011 i topp tre bland Spaniens 100 bästa viner. Av de totalt 2800 spanska viner som provades var Roda I Reserva 2011 ett av 12 viner som fick 89 poäng. Ett annat av Bodega Rodas viner, Cirsion 2016, fick också 89 poäng och placerar sig som nr 14 på listan. Bodegas Roda representeras av PrimeWine Sweden på den svenska marknaden och såväl Roda I Reserva som Cirsion finns att tillgå i Systembolagets beställningssortiment.

Bodegas Roda Rioja I Reserva 2011 placerade sig på plats nr 2 på James Sucklings lista över Spaniens 100 bästa viner med följande motivering:

”Ett vackert vin med en med karaktär av mörka bär, blommor och mineral. Kroppen är fyllig med ultrafina tanniner. Ett gudomligt vin, som uppvisar sig väl redan men som kan lagras i flera årtionden framåt”.

Bodegas Roda Rioja Roda I Reserva 2011 (nr. 2)
Druvorna skördas manuellt från 30 år gamla vinstockar. Vinet lagras sedan i 16 månader på små franska ekfat, varav hälften är nya och hälften är använda. Efter fatlagringen sker ett urval där det mest intensivt fruktiga vinet med störst lagringspotential väljs ut för Roda I. Därefter får vinet lagra i ytterligare 20 månader på flaska.

Årgång i lager: 2011
Druvsorter: Tempranillo
Artnr: 73862
Pris: 519 kr

Bodegas Roda Cirsion 2016 (nr. 14)
Druvorna skördas manuellt och endast de bästa druvklasarna väljs ut till detta vin. Efter jäsning och malolaktisk jäsning lagras vinet i åtta månader på nya franska ekfat och lagras sedan i fyra månader på flaska.

Årgång i lager: 2015
Druvsorter: tempranillo
Artnr: 72447
Pris: 1699 kr

På årets lista över Spaniens 100 bästa viner återfinns ytterligare viner som PrimeWIine Sweden representerar på den svenska marknaden:

Alvaro Palacios Priorat L`Ermita 2016 (nr. 23)
Druvorna skördas och avstjälkas för hand. Alkoholjäsningen sker sedan på ekfat. Druvorna får macerera i 45 dagar med en naturlig malolaktisk jäsning i ekfaten. Vinet lagras slutligen i 16 månader på nya franska ekfat.

Årgång i lager: 2015
Druvsorter: 91% garnacha, 8% samsó, 1% ”gröna druvor”
Artnr: 99245
Pris: 8999 kr

La Horra Ribera del Duero Corimbo I 2010 (Årgång 2010 på nr. 25 och årgång 2012 på nr. 87)
Druvorna till detta vin kommer från vinstockar som är över 50 år gamla. Både alkoholjäsning och malolaktisk jäsning sker på ekfat. Vinet lagras i 16 månader på en blandning av 80% franska ekfat och 20% amerikanska.

Årgång i lager: 2012
Druvsorter: tempranillo
Artnr: 95459
Pris: 459 kr

Alvaro Palacios Priorat Finca Dofí 2016 (nr. 50)
Druvorna kommer från vinstockar som är 19-31 år gamla och skördas manuellt. Alkoholjäsningen sker på ekfat under regelbunden pigeage. Druvorna macererar i 42 dagar och genomgår malolaktisk jäsning på ekfat. Vinet får sedan lagras i 16 månader på nya franska ekfat.

Årgång i lager: 2016
Druvsorter: 96% garnacha, 4% samsó
Artnr: Privatimport
Pris: 599 kr

Palacios Remondo Rioja Crianza La Montesa 2016 (nr. 81)
Druvorna till vinet skördas för hand och kommer från vinstockar som är 27 år gamla. Druvorna avstjälkas och får sedan macerera i 23 dagar. Vinet lagras i 12 månader på ekfat, varav 90% är franska och 10% är amerikanska. Åldern på faten är 20% nya, 30% ettåriga, 25% tvååriga och 25% treåriga.

Årgång i lager: 2015
Druvsorter: 92% garnacha, 8% tempranillo
Artnr: 83443
Pris: 179 kr


Möt Christian Due-Boje - Hockeyhjärtat med säljfokus

Övrigt Han är inne på sin 31:e säsong för Djurgårdens IF,…
23 Jan, 2019

Rhône & Loire - Ny Naturvinslåda i Winefinders butik

Vin - Rhône och Loire är temat i vår nya Naturvinslåda…
23 Jan, 2019

McDonald’s lanserar burgare med Hot Sriracha

Mat och Restaurang Från och med idag serverar McDonald’s en nyhet för alla…
23 Jan, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Studenter skapar app för sensorik

Mat och Restaurang Två studenter vid Örebro universitet ska under våren ta fram…
23 Jan, 2019

Kronfågels Minutfamilj växer – med Minutstrimlor av lårfilé

Mat och Restaurang Kronfågel Minutfilé, en utbankad kycklingfilé, har blivit en stor succé.…
23 Jan, 2019

Restaurangkedjan Harrys skänker 272 000 kr för att hjälpa till att förebygga sexuellt våld mot barn

Övrigt Under perioden 23 november till 31 december 2018 gick 20…
23 Jan, 2019

Margarin överlägsen vinnare av Årets matbluff

Mat och Restaurang Lättas palmoljebluff fick över hälften av rösterna, som dessutom var…
23 Jan, 2019

Just Brunch lanseras på The Strand

Mat och Restaurang På Blasieholmen i Stockholm finner man det mytomspunna hotellet Radisson…
22 Jan, 2019

Teeling Whiskey lanserar unik 12-årig Amarone Cask på Systembolaget den 28:e februari

Whisky och Bourbon Dublinbaserade craft-märket Teeling Whiskey skapar regelbundet unika och innovativa fatlagrade…
22 Jan, 2019

HammerFall lanserar vodka

Whisky och Bourbon Om du ska göra någonting – gör det ordentligt. Det…
22 Jan, 2019

Surdegsfavorit från Leksands Knäckebröd i ny form

Mat och Restaurang En ny trekant från Leksands knäckebröd tar plats i brödhyllan…
22 Jan, 2019

SMAD bjuder in till provning 199 - PNA med Folke Andersson

Whisky och Bourbon Våren 1998 så lanserades den första whiskyn i en serie…
22 Jan, 2019

Nu släpps en Tommasi-klassiker från Valpolicella

Vin Familjen Tommasi har varit sin hemtrakt trogen i snart 120…
22 Jan, 2019

Nyheter från Nespresso: Limited Edition Café Istanbul & Caffè Venezia

Mat och Restaurang Nespresso lanserar nu två limiterade kaffesorter, Café Istanbul och Caffè…
22 Jan, 2019

Ny studie: Endast var tredje svensk äter rekommenderad mängd sjömat

Mat och Restaurang En ny studie från Norges Sjömatråd visar att vår konsumtion…
22 Jan, 2019

Nu beskär Kiviks Musteri 105000 äppelträd för hand

Whisky och Bourbon På Kiviks Musteri har man nu inlett beskärningen av sina…
22 Jan, 2019

Skånska mat- och dryckesevenemang ska nå internationell världsklass

Mat och Restaurang Tourism in Skåne bjuder nu in till The Gastrolution of…
21 Jan, 2019

Tågsemestermöte leder till nyrekrytering av hållbarhetskonsult till U&We

Vin Lagom till att vi går in i det nya året…
21 Jan, 2019

Nyhet från OLW - Chili Bea

Mat och Restaurang I drygt 60 år har svenskarna haft en kärlekshistoria med…
21 Jan, 2019
Artikelarkivet