Bodegas Roda i topp på Sucklings lista över topp 100 spanska viner

Livets Goda 11 Dec, 2018
Vin Varje år utser vinkritikern James Suckling världens bästa viner per land. I år placerar sig Bodegas Rodas Roda I Reserva 2011 i topp tre bland Spaniens 100 bästa viner. Av de totalt 2800 spanska viner som provades var Roda I Reserva 2011 ett av 12 viner som fick 89 poäng. Ett annat av Bodega Rodas viner, Cirsion 2016, fick också 89 poäng och placerar sig som nr 14 på listan. Bodegas Roda representeras av PrimeWine Sweden på den svenska marknaden och såväl Roda I Reserva som Cirsion finns att tillgå i Systembolagets beställningssortiment.

Bodegas Roda Rioja I Reserva 2011 placerade sig på plats nr 2 på James Sucklings lista över Spaniens 100 bästa viner med följande motivering:

”Ett vackert vin med en med karaktär av mörka bär, blommor och mineral. Kroppen är fyllig med ultrafina tanniner. Ett gudomligt vin, som uppvisar sig väl redan men som kan lagras i flera årtionden framåt”.

Bodegas Roda Rioja Roda I Reserva 2011 (nr. 2)
Druvorna skördas manuellt från 30 år gamla vinstockar. Vinet lagras sedan i 16 månader på små franska ekfat, varav hälften är nya och hälften är använda. Efter fatlagringen sker ett urval där det mest intensivt fruktiga vinet med störst lagringspotential väljs ut för Roda I. Därefter får vinet lagra i ytterligare 20 månader på flaska.

Årgång i lager: 2011
Druvsorter: Tempranillo
Artnr: 73862
Pris: 519 kr

Bodegas Roda Cirsion 2016 (nr. 14)
Druvorna skördas manuellt och endast de bästa druvklasarna väljs ut till detta vin. Efter jäsning och malolaktisk jäsning lagras vinet i åtta månader på nya franska ekfat och lagras sedan i fyra månader på flaska.

Årgång i lager: 2015
Druvsorter: tempranillo
Artnr: 72447
Pris: 1699 kr

På årets lista över Spaniens 100 bästa viner återfinns ytterligare viner som PrimeWIine Sweden representerar på den svenska marknaden:

Alvaro Palacios Priorat L`Ermita 2016 (nr. 23)
Druvorna skördas och avstjälkas för hand. Alkoholjäsningen sker sedan på ekfat. Druvorna får macerera i 45 dagar med en naturlig malolaktisk jäsning i ekfaten. Vinet lagras slutligen i 16 månader på nya franska ekfat.

Årgång i lager: 2015
Druvsorter: 91% garnacha, 8% samsó, 1% ”gröna druvor”
Artnr: 99245
Pris: 8999 kr

La Horra Ribera del Duero Corimbo I 2010 (Årgång 2010 på nr. 25 och årgång 2012 på nr. 87)
Druvorna till detta vin kommer från vinstockar som är över 50 år gamla. Både alkoholjäsning och malolaktisk jäsning sker på ekfat. Vinet lagras i 16 månader på en blandning av 80% franska ekfat och 20% amerikanska.

Årgång i lager: 2012
Druvsorter: tempranillo
Artnr: 95459
Pris: 459 kr

Alvaro Palacios Priorat Finca Dofí 2016 (nr. 50)
Druvorna kommer från vinstockar som är 19-31 år gamla och skördas manuellt. Alkoholjäsningen sker på ekfat under regelbunden pigeage. Druvorna macererar i 42 dagar och genomgår malolaktisk jäsning på ekfat. Vinet får sedan lagras i 16 månader på nya franska ekfat.

Årgång i lager: 2016
Druvsorter: 96% garnacha, 4% samsó
Artnr: Privatimport
Pris: 599 kr

Palacios Remondo Rioja Crianza La Montesa 2016 (nr. 81)
Druvorna till vinet skördas för hand och kommer från vinstockar som är 27 år gamla. Druvorna avstjälkas och får sedan macerera i 23 dagar. Vinet lagras i 12 månader på ekfat, varav 90% är franska och 10% är amerikanska. Åldern på faten är 20% nya, 30% ettåriga, 25% tvååriga och 25% treåriga.

Årgång i lager: 2015
Druvsorter: 92% garnacha, 8% tempranillo
Artnr: 83443
Pris: 179 kr


Nyheter från High Coast Whisky - Origins är påväg

Whisky och Bourbon Just nu är High Coasts nya whiskyserie Origins på väg…
22 Mar, 2019

Fyra godheter från Charles Smith lanseras på Systembolaget idag

Vin Premium Den 22:a mars lanseras inte mindre än fyra viner, dedikerade…
22 Mar, 2019

Nu lanseras ekologisk mat för hundar och katter

Övrigt Den ekologiska mat-trenden når nu också djurmat när det italienska…
22 Mar, 2019

Piccini Memoro med ny kostym

Vin Det italienska rödvinet Piccini Memoro som svenskarna lärt känna under…
22 Mar, 2019

Domaines Paul Mas är bästa franska producenten i Mundus Vini 2019

Vin I vintävlingen Mundus Vini 2019 står vinproducenten Domaines Paul Mas…
21 Mar, 2019

OO Brewing till En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Svenska Dryckesmässor är glada över att ha med sig ett…
21 Mar, 2019

Nyheter från Springbank i april på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den fjärde och femte april lanseras en exklusiv samling buteljer…
21 Mar, 2019

Plantation återlanserar Experience Pack

Whisky och Bourbon Efter hög efterfrågan återlanserar nu topproducenten Plantation Rum sin förpackning…
21 Mar, 2019

Årets Kock lanserar Årets Kockelev och Årets Kockelever

Mat och Restaurang Årets Kock lanserar ungdomstävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever i…
21 Mar, 2019

Njutningstips till fredagskvällen

Övrigt När arbetsveckan nått sitt slut finns det få saker lika…
20 Mar, 2019

Nytt besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival – 13 567 besökare drack 20 000 liter öl i helgen

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för sjunde gången.…
20 Mar, 2019

Vårens första mat- och dryckesmässa Malt, Mat & Destillat

Mat och Restaurang Malt, Mat & Destillat är den urbana mötesplatsen för alla…
20 Mar, 2019

Premiär för Kiviks Musteris skånska ciderprovningar på Solnäs Gård

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri vill lyfta skånsk cider genom att arrangera ciderprovningar…
20 Mar, 2019

Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 i lager hos Winefinder

Vin Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 har hedrats med hela…
19 Mar, 2019

Kiviks Musteri skippar sugrören i sin senaste satsning

Övrigt Kiviks Musteri lanserar nu en ny apelsinjuice och sin klassiska…
19 Mar, 2019

Kilchoman STR Csk Matured kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Kilchoman STR Cask Matured är en ny buteljering från det…
16 Mar, 2019

The Kraken Black Spiced Rum

Whisky och Bourbon Myten om havsmonstret The Kraken ligger till grund för romvarumärket…
18 Mar, 2019

Svenska Kocklandslagets VM-vinnarmeny lanseras på Viking Cinderella

Mat och Restaurang I november 2018 vann Svenska Kocklandslaget VM i Luxemburg med…
18 Mar, 2019

No thyme to waste

Mat och Restaurang Spruckna tomater, lökskal, utgången mjölk och äpplen med fläckar på.…
18 Mar, 2019

Akebono expanderar och nyrekryterar Dan Jay-Olsson

Whisky och Bourbon Nu får Akebono, Sveriges ledande sakeimportör i ledning av Åke…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet