Hem NyheterNyhet WB Boge Bränneri x 3

Boge Bränneri x 3

av Anders Enquist

Boge Bränneri: Från Gotland och gårdsbränneriet Boge Bränneri som huserar strax utanför Slite på Gotland, har vi provat lite sprit. Man destillerar och kryddar sina spritdrycker av frukt, bär och spannmål beroende på säsong och de råvaror som finns tillgängliga i momentum.

Boge Bränneri

Boge Bränneri

Här har vi tre smaktydliga varianter och Hallon, 38% (500 ml, nr 36017, 492 kr, 88) är som Boge själva beskrivet det, en (liksom Äpple och Päron) klassisk potstill destillerad Eau de Vie som naturligt nog präglas av just hallon. Det är ödmjukt i driv men det finns en kryddig edge med visst peppar och faktiskt chili sting.

Frukten till Äpple 2020, 39,4% (500 ml, nr 37108, 722 kr, 89) skördades precis som det sägs i namnet 2020, i oktober närmare bestämt. Gott om trädgårdsodlad frukt men mindre med vildsådda äpplen uppges. Mjuka och småfylliga linjer med ödmjukt men distinkt kryddighet som raspar förtjänstfullt, och en liten glimt av grappa i trädet.

”Bitigast” av de tre är Päron, 43% (500 ml, privatimport, 822 kr, 90) sett till volym procent, vilket också ger en greppigare struktur med sköna tanniner och frodig kryddighet. Denna skapar stor, kall nubbe längtan hos undertecknad, men förmodligen stark grogglängtan hos andra. Dyrt men gott.

 Fotograf: Stina Nanneson

RELATERAD LÄSNING