Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Bokaktuella författaren med inblick i en krisande hotell- och restaurangbransch

Bokaktuella författaren med inblick i en krisande hotell- och restaurangbransch

av Livets Goda

På halvtid jobbar Anna Roos som författare, den andra tiden jobbar hon med ekonomi på restaurang- och hotellverksamhet i Trosa. Två skilda branscher i dessa tider – en som fortsatt rullar på och en där bord och rum ekar tomma. Hon är nu aktuell med nya boken En evig sömn och skriver på sin tredje i den populära deckarserien – och skillnaden mellan högt och lågt tryck ställs än en gång på sin spets. 

Den nya boken inleds med att sommaren står för dörren och sommarturisterna börjar anlända till den lilla badorten Trosa. I verklighetens Trosa är det dock inte på samma vis. Avstängda gränser och riktlinjer gör att turistnäringen, både där och i resten av Sverige, är lite på paus. Samtidigt köps nu sommarens stranddeckare.

Hur ser du att hotell- och restaurangbranschen har påverkats?
Påverkan på branschen saknar motstycke. I Sverige minskade beläggningen på hotellen med drygt 80 procent i april. En förändring som är nästintill omöjlig att förbereda sig för. Inom loppet av några veckor i mars fick mina kollegor istället för att ta emot bokningar, göra avbokningar. Det dramatiska läget märktes snart genom att gästerna på hotellet och i restaurangen blev få. En förändring som påverkade alla i personalen. De som jobbar inom service gör det av just den anledningen att de älskar att ta hand om gäster.

Hur har din vardag ändrats?
Min vardag har liksom många andras sett annorlunda ut. Initialt var jag sjuk, och då fick jag sitta isolerade hemma i några veckor. Därefter har jag försökt vara en del av samhället, men med större avstånd till andra människor och betydligt renare händer. Jobbmässigt har ekonomi- och sifferarbete en tendens att tuffa på. I oroliga tider behövs det trots att transaktionerna blir färre mer uppföljning i form av ekonomiska rapporter. När försäljningen sjunker så pass drastiskt som den gjort  handlar mycket om att följa likviditet och bistå styrelse och ledning med beräkningar. Jag är imponerad över hur snabbt hotellet vidtog nödvändiga åtgärder, både för att värna ekonomin men också sina gäster och medarbetares säkerhet.

Ser du ljuset i tunneln nu efter hävda restriktioner?
Eftersom jag bor och jobbar i en semesterstad ser jag efter de hävda restriktionerna med tillförsikt mot sommaren. Då resor utomlands är fortsatt problematiska hoppas jag att fler, inom ramen för de rekommendationer som ligger fast, passar på att se sig om i Sverige. De är hjärtligt välkomna till pittoreska Trosa!

Hur går det med skrivandet? Har det getts mer fokus nu under våren?
Då skrivande till stor del är ett ensamjobb, så har just den delen i mitt liv kunnat fortgå som tidigare. Jag är van vid att sitta isolerad på min kammare och skriva. Våren har dock varit en hektiskt period, dels då min andra bok i trilogin Morden vid världens ände släpptes i slutet av maj och dels för att den sista och avslutande delen kommer redan i oktober.

Anna Roos är i grunden civilekonom, utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon är numera egenföretagare och bor i Trosa, men har även varit professionell fotbollsspelare på hög nivå i Sverige och USA. Hon debuterade år 2017 med boken Spel och har sedan dess även skrivit böckerna Pakt och Lika i döden.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING