Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Boken med allt om kaffe är äntligen här

Boken med allt om kaffe är äntligen här

av Livets Goda

Sverige är näst efter Finland det land i världen som det dricks mest kaffe per person. Svensken dricker cirka 9 kg kaffe om året, vilket innebär tre koppar/dag. I den nya boken Kaffeologi utreder farmakologen Bertil Fredholm kaffets historia, dess roll som kulturbärare samt hälsoeffekter och myter. 

– Många har ett genuint intresse för vad kaffe gör med oss. Under många år har journalister hört av sig till mig om intervjuer för att diskutera kaffets hälsoeffekter. Dessa intervjuer har oftast varit mycket trevliga, men de har lämnat mig med en gnagande otillfredsställelse i att det inte är möjligt att berätta hela historien i ett nyhetsinslag. Inte ens en helsida i tidningen eller en halvtimme på radion räcker för det. Boken är därför ett utslag för min önskan att få chansen att ta ett helhetsgrepp, säger Bertil Fredholm.

I sitt forskarliv har Bertil Fredholm ägnat sig åt hur molekylerna adenosin och koffein verkar i kroppen. I Kaffeologi – ett nytt ord för kunskapen om kaffe – ges läsaren en samlad och populariserad bild av Fredholms forskningsrön under fyrtio år. Bokens första del inleds med kaffets historia och dess roll som kulturbärare, och här presenteras även kaffebusken och var kaffet produceras. Bokens andra del berör kaffets effekter i olika organsystem, vad drycken är ur ett kemiskt perspektiv och om kaffets hälsoeffekter. De flesta kapitlen i del två utgår från en modern eller klassisk kaffemyt, som till exempel att ett enormt kaffeintag skulle göra män sterila.

Kaffeologi är den givna vägledningen inför nästa mediala kaffelarm och den självklara guiden för de som upplever negativa effekter av kaffe och vill ta ny ställning till sitt eget kaffedrickande. I sin uppslagsrika, kunniga och uppiggande form ger Bertil Fredholm i Kaffeoligi ett lugnande besked om att kaffet för de flest inte bara är oskadligt, utan till och med lite nyttigt.

“Huruvida kaffe och koffein har någon klar effekt på smärta är omtvistat. Vissa har varit övertygade om att det ger huvudvärk och migrän, andra har med bestämdhet hävdat motsatsen. Kanske kan en del av motsägelsen förklaras med att det finns en risk att drabbas av huvudvärk om man plötsligt avslutar ett regelbundet kaffebruk. Denna så kallade abstinenshuvudvärk motverkas effektivt av kaffe och koffein. Men frågan om kaffe påverkar smärta är intressantare än så.”
– ur boken

Bertil Fredholm är professor i farmakologi. Hans forskning har handlat om adenosin och dess receptorer, som han visade var måltavlan för koffein. Han är ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien och deltog länge i Karolinska Institutets Nobelkommitté. Kaffeologi är hans första populärvetenskapliga bok.

RELATERAD LÄSNING