Bolagets billigaste Barolo överraskar positivt!

Livets Goda 11 Jun, 2019
Vin Barolo och billigt korrelerar av naturliga skäl sällan och när det dyker upp en ny etikett på Systembolaget och där just prislappen gör den till bolagets billigaste Barolo så blir vi såklart nyfikna. Alltså åker korken på nyheten 2015 Barolo Zengarello!Namnet Zengarello är importörens alldeles egna brand och inte ett producentnamn, något man är mån om att förmedla. Druvorna köps in från olika odlare i framförallt La Morra och Seralunga d'Alba och efter jäsningen så lagras vinet 26 månader på 800-liters fat vinet.

Så, hur uppför sig då denna 175 kronors-Barolo från den fina 2015-årgången?  

Livets Goda om 2015 Barolo Zengarello
Jodå, lite sådär ungdomligt busigt initialt där klassiska attribut som tjära, torkade rosenblad, körsbär, tobak och nypon kikar fram i den lätt solmogna doften. I gommen en robust framtoning med visst inslag från faten, ganska stöddiga och torra tanniner men där friskhet och viss fyllighet ger vinet, tillsammans med den rödbäriga fruktigheten, sin balans. Fin längd dessutom.

Barolo Zengarello mår bra av ytterligare lagring då det ännu är i sin ungdom men dricker du idag så lufta gärna någon timme i karaff. Som de tanninvänner vi är så konstaterar vi att det här inte alls var dumt och att det definitivt har en hel del förtjänster!

Intryck: 88/100 LGP

2015 Barolo Zengarello har artikelnummer 73059, kostar alltså 175 kronor och du beställer hem vinet till din föredragna Systembolagsbutik här >>


Ny ginaktör på Systembolaget – twistat, annorlunda och gott

Whisky och Bourbon Whitley Neill är ett engelskt familjedestilleri i 8:e generationen, som…
20 Jun, 2019

Midsommarecept från Årets Kock-finalist

Mat och Restaurang Under sommaren kommer våra åtta finalister i Årets Kock 2019…
20 Jun, 2019

Korv första uppgiften i finalen av Årets Kock 2019

Mat och Restaurang Den 12-13 september 2019 är det final i Årets Kock…
18 Jun, 2019
Artikelarkivet