Hem NyheterVinnyhet Bollinger La Grande Année lanseras nu med årgång 2014

Bollinger La Grande Année lanseras nu med årgång 2014

av Livets Goda

Den 28 mars släpps den nya årgången av Bollinger La Grande Année på Systembolaget. 2 600 flaskor lanseras på den svenska marknaden.

La Grande Année vinifieras på ekfat som är runt 20 år gamla. Genom detta utvecklas fina aromer i vinet, där mikrosyresättning ger en bra potential till framtida lagring. Huset har 4 000 fat i sin ägo och alla dessa underhålls i Champagne Bollinger Cooperage, där Bollinger är det enda champagnehuset som har en fast anställd tunnbindare.

För alla Bollinger årgångar, inklusive La Grande Année, utförs riddling och disgorgement helt för hand, en process som sker efter att vinet har lagrats länge på sin jästfällning, i flaskor förseglade med naturkork. Dessa noggranna, hantverksmässiga tekniker bidrar till att La Grande Année verkligen är ett vin och ett resultat av ett gediget hantverk.

”Varje flaska La Grande Année är resultatet av det passionerade, detaljerade och rigorösa arbetet av alla som har jobbat på Bollinger. Deras hantverksmetoder har gått i arv från generation till generation.”
Charles-Armand de Belenet, VD för Champagne Bollinger

Årgång 2014 består av 61 % Pinot Noir och 39 % Chardonnay. Druvora kommer från 19 cru-gårdar, främst från Aÿ och Verzenay för Pinot Noir samt Chouilly och Oiry för Charodnnay. 79 % av gårdarna är Grand Crus och 21 % Premier Crus. Dosagen är blygsam och ligger på 8 g per liter.

Bollinger La Grande Année 2014 lanseras 28 mars på Systembolaget i en upplaga om 2 600 flaskor, nr 7579 och priset är 1 599 kr. Den 9 juni lanseras även Bollinger La Grande Année Rosé 2014, då i en upplaga om 174 flaskor och priset är 1 799 kr.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING