Hem Vinvärlden Bollingers fantastiska skatter: La Réserve och Galerie 1829

Bollingers fantastiska skatter: La Réserve och Galerie 1829

av Livets Goda

2012 påbörjade Chef de Cave Gilles Descôtes det enorma projektet med att utvärdera, analysera och prova sig igenom champagnerna för att analysera trycket och kolsyrahalten i flaskorna och i de fall där det krävdes, även korka om och fylla upp buteljerna samt kassera de sämre exemplen.

Efter 3 år och 4 000 rekonditionerade buteljer så var man redo att med pompa och ståt inviga Galerie 1829 och La Réserve. Då undertecknad fick frågan om att närvara på provning och lunch där ett urval av dessa magnifika skatter skulle provas, tog det inte många mikrosekunder innan jag hastigt bokade om mina flygbiljetter från soliga södra Frankrike till det som skulle visa sig vara en grå och regnig men oförglömlig eftermiddag i hjärtat av Aÿ!

Galerie 1829 är den källare som huserar de riktigt gamla årgångarna från Madame Bollingers privata samling samt Bollinger R.D sedan 1952 och Vieilles Vignes Françaises sedan 1969. La Réserve är en unik samling av över 3 000 magnumflaskor från 16 olika cruer och 45 olika årgångar med de reservviner som i alla år utgjort stommen i den komplexa och djupa Special Cuvée. Den många nu undrar, vilket jag självklart också frågade är om dessa champagner kommer att gå under klubban och auktioneras ut inom en snar framtid. Jag kan inte säga att jag fick något exakt svar, även om det lutade åt att dessa kommer att stanna kvar i husets ägo som en kulturskatt, av vilken jag är ytterst glad att ha fått ta del av!

1988 Aÿ Reserve Magnum – 100 % Pinot Noir
Ett nästintill perfekt år förutom lite hagel som ställde till det nere i Aube. Friska druvor, moderata uttag med både druvmognad och friska syranivåer. Färgen är djupt gyllene med diskreta bubblor. Doften är intensiv och ren med fin fallfrukt, rostade nötter och höstlöv, tydlig pinot med både hallon, plommon och mogna päron. Smaken har en mjuk krämighet och mousse med en bitande friskhet, den börjar diskret men expanderar och bjuder på bakade päron, hasselnötter och lite grapefrukt. Eftersmaken är lång och ihärdig med bra komplexitet, en liten trevlig ton av vit tryffel dyker upp på slutet. Perfekt mognad och spänst, en stor champagne helt klart. 95

1985 Verzenay Reserve Magnum – 100 % Pinot Noir
Ett år som var tufft i början, med en riktig vargavinter i januari följt av sen frost i april som ställde till det i vingårdarna norr om Montagne de Reims. Slutet av växtsäsongen var tveklöst bättre även om skördeuttagen var begränsade. Med facit i hand vet vi hur fint majoriteten av champagnerna har utvecklats och inte minst detta exempel som bjuder en djup men klar gyllengul färg med fint integrerad mousse. Doften skvallrar tydligt om pinot noir, påminnande om röd bourgogne med utsökt renhet och intensitet. Hallon, aprikos, ingefära och kryddlåda inleder och ett visst uns av sous bois och tryffel dyker upp med lite luft. Smaken har ett bra bett och tydlig koncentration, mer påtaglig täthet än i föregående exempel, underbar frukt som flirtar med sexig bourgogne dock med tillägget av en fin mousse. Utsökt friskhet som hänger kvar länge och skänker lite stramhet på eftersmaken som är tveklöst lång och intensiv. Ytterligare ett strålande och välbehållet exempel. 95

1975 Bouzy Reserve Magnum – 100 % Pinot Noir
En kall och våt vinter följdes av en sen knoppning och problematisk blomning som gav en aningen mindre skörd. Sommaren var däremot torr och varm och slutresultaten alldeles strålande. Detta exempel skiljer sig inte märkbart i färgen med en djup gyllene nyans och diskret men närvarande mousse. Doften däremot har mer mognadstoner med lite fuktig källare och bokna äpplen. Mer exotisk stil med både kokos, mango, karamelliserade päron och lite vit tryffel. Smaken är bred och fyllig med en aningen mildare syra än tidigare exempel, dock med utsökt fräschör och bibehållen mousse, toner av marsipan och kryddor. Eftersmaken hänger kvar rejält länge med exotiska toner och fin krämighet. Ett moget, relativt utvecklat och komplext exempel. 93

1964 Cuis Reserve Magnum – 100 % Chardonnay
En varm vår följd av en svalare sommar där både oregelbunden blomning och kloros begränsade uttagen. Emellertid var kvaliteten på både Chardonnay och Pinot Noir strålande med hög druvmognad och aningen lägre syranivåer. Klar och djupt gyllengul färg med små energiska bubblor. Underbar intensitet på doften med gula plommon, saffran, färskt smör, vit tryffel, perfekt avvägning mellan renhet, mognad och komplexitet. Smaken har en mjuk och behaglig mousse med balanserad syra och toner av söt gul frukt, brynt smör och rostade nötter. eftersmaken är fantastiskt lång med ett utsökt bett, strålande renhet och komplexitet. Fantastiskt gott med en underbar drickvänlighet. 96

1973 R.D Jeroboam – 70 % Pinot Noir och 30 % Chardonnay. 83 % Grand Cru och 17 % Premier Cru främst från Aÿ, Bouzy, Tauxières, Verzenay, Cuis, Grauves, Oger och Chouilly. Degorgerad December 2012
Ett år som föreföll mediokert i övriga Frankrike (och Europa). Man hade inga problem med knoppning eller blomning, lite hagel ställde till det i Côte des Blancs. Sommaren var sval men torr och i slutet av september bärgade man hem druvor med vital syra och en alkohol på över 9 procent. Färgen är aningen ljusare än tidigare exempel med en medel mot djupt gyllene nyans och fin mousse mer kännbar på smaken än på utseendet. Jag plockar upp mer chardonnay på doften till en början med mineral, valnöt, hasselnöt, citrus och stenfrukt. Smaken har en fin renhet och krämig textur med både koncentration och vital syra, kanderad citrus, krossade nötter och lite mer röda bär, plommon och mörkare frukt dyker upp med lite luftning och då glaset värmts upp aningen. Återigen får jag upprepa mig och tala om en mycket lång finish och ett oerhört friskt bett. 94

Vi gavs även samma vin på magnum och butelj blint. Denna exercis uppvisade återigen vilken inverkan flaskstorleken har på vinets mognad och utveckling. Jag uppfattade magnumen som perfekt drickbar med ytterligare ett tillägg av rök och tryffel vilket skänker en fin komplexitet och arombild. 75 centilitersflaskan var ytterligare mogen med mer fallfrukt, mildare mousse och mer nougat, också den ett utsökt vin men som kanske skall drickas, medan magnumen är perfekt idag, i väntan på vår Jeroboam som kommer bli hur jädra majestätisk som helst!

1947 Vintage – degorgerad 1969
En legendarisk årgång i de flesta europeiska vindistrikt och inte minst i Champagne som såg den tidigaste skörden sedan 1893, redan den 5 september hade man bärgat in druvorna. Man snittade endast 4100 kilo per hektar och den naturliga alkoholhalten uppgick till över 12 procent, något som dagens lågalkoholromantiker borde ta i beaktning!  En djupt gyllene färg med inslag av bärnsten och små livliga bubblor. Underbar parfym och intensitet, söta aromer av kanderad frukt, ananas, saffran, torkade blommor med nougat och nötter i massor. Smaken är tveklöst bredaxlad och kraftfull med en utsökt kombination mellan koncentration och friskhet, komplex och nyanserad med en fin men närvarande mousse, stor komplexitet och harmoni följt av en makalöst lång eftersmak. Ett imponerande stycke vin som dessutom visar en tydlig Bollinger-identitet och släktskap med dagens unga årgångar. 99

1928 Vintage – degorgerad 1969. 21 cruer med främst Aÿ, Bouzy, Verzenay och Cramant.
Ytterligare en legendarisk årgång i Frankrike och Champagne. Efter en kall vår med utdragen blomning njuter man en varm men inte het sommar och bärgar in druvorna i slutet av september. Inte lika extrema värden som 1947 men dock låga uttag (6 000 kg per hektar) med friska och mogna druvor rika på syra. Här måste jag direkt abdikera och säga att denna champagne grep mig mer än någon annan och kvalificerar sig som min bästa champagne och ett av mina största viner någonsin! Varför? Jo, bara ett sådant överflöd av allt och samtidigt med en sådan extraordinär balans och harmoni samt den komplexitet som endast kan infinna sig med ansenlig ålder. Hur svårt det än må vara skulle jag försöka beskriva doften som oerhört söt, blommig och mogen med stort djup. Jag använde Château d´Yquem som en av aromerna i vinet! Ni vet hur mycket av all salig honung, saffran, nougat, gula frukter och allsköns godsaker detta legendariska vin innehåller! Sedan plussar vi på med tryffel, rök, lite toner av mint och choklad. Smaken bjuder på en stor kraft och bredd, den förefaller söt först men sedan brer sig syran ut och bidrar med en underbar stramhet. Moussen är mild men fortfarande ytterst närvarande, underbara lager av smak och komplexitet och en alldeles magnifik längd och aldrig sinande eftersmak. Absolut hänförande, en historisk upplevelse för undertecknad! 100+

1914 Vintage – degorgerad 1969. 23 cruer med främst Bouzy, Aÿ, Verzenay och Cramant
Ytterligare en klassisk årgång med utdragen knoppning och besvärlig blomning som ledde till väldigt låga uttag (2200 kg per hektar) av utsökt kvalitet som skördades i slutet av september. Djupt gyllene färg med en lätt nyans av bärnsten. Doften är mogen och komplex med stort djup och toner av konfiterad citrus, tryffel, rök och nougat, inte samma fruktintensitet som 1947 eller 1928 men fan så gott! Smaken är intensiv med stort bett och bra täthet, återigen imponeras jag av närvaron av kolsyra och en alldeles briljant friskhet. Mycket lång och nötig finish, en ytterst vital 102-åring! 97

Special Cuvée – 60 % Pinot Noir, 25 % Chardonnay och 15 % Pinot Meunier. 449 :- Systembolaget Nr 7418.
Trots de våta drömmar som rariteterna ovan må frambringa, så är det viktigt att framhäva att Special Cuvée med sin höga andel vin de réserve lagrat på magnum i upp till 15 år med över 85 % av druvorna från Grand eller Premier Cru-lägen, utgör ett av de säkraste korten i Champagne med en stor dos djup och komplexitet! Lätt gyllengul med en vital mousse och relativt små bubblor, intensiv och öppen doft med en tydlig känsla av mogen Pinot Noir, fin fallfrukt, bakade äpplen, milda kryddor, nejlika, kanel och vanilj, bra autolytisk karaktär med toner av nybakt brioche och färskt smör. Smaken tillhör definitivt det fylligare segmentet med rik och yppig frukt som balanseras av en fin krämighet, frisk och välintegrerad syra, nötiga toner och en lång rik finish. Ett vin med bra harmoni och djup som är gott redan idag men kommer att utvecklas alldeles förnämt. 91

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING