1

Bonny Doon Vin Gris De Cigare – kalifornisk rosé som vågar gå sin egen väg!

Bonny Doon handlar i mångt och mycket om Randall Grahm som i början av 1980-talet skapade sin egendom i Santa Cruz Mountains. och visionen var att skapa pinot noir av rang. Initialt blev det inte som han tänkt sig utan i stället var det Rhônedruvorna som han planterade samtidigt som excellerade. Några år senare, 1989, var Grahm frontad på Wine Spectators omslag med epitetet ”The Rhône Ranger” och på den vägen är det. I våra glas; Randall Grahms fina rosé – 2020 Bonny Doon Vin Gris de Cigare.

Redan 1986 lanserade Grahm sitt röda Le Cigare Volant där ett UFO cirklar över en fransk vingård på etiketten. Humor har han alltid haft i sina etiketter där den ena varit mer galen än den andra och förutom att vara Rhônepionjär i Kalifornien så vågade Randall Grahm även bjuda på etiketter som var så långt från det pretentiösa man kunde komma. Han gör det än idag och även om han än är mästare på Rhônedruvor så fick han även till det till slut med sin pinot noir.

Rosévinet Vin Gris de Cigare, som vi nu provar, kan ses som en förlängning av det röda Le Cigare de Volant och druvorna är så sydfranska som de kan bli; grenache, cinsault, clairette, grenache blanc, mourvèdre och vermentino. Den observanta har säkerligen noterat att vi har en mix mellan blå och gröna druvsorter…

2020 Bonny Doon Vin Gris De Cigare

Nej, vinets namn åsyftar inte dess förträfflighet till en cigarr utan uppmärksammar blott ett samhälle i franska Châteauneuf-du-Pape som under 1950-talet, via en förordning, förbjöd UFO:s att landa i byn. Lagen har oneklig varit effektiv då inget UFO vågat landa än så länge. Bonny Doons ambitioner är att vara lika framsynta som fransoserna och det lyckas man med år ut och in i sin rosé som är avskalad i sin stil med hallon, persika, ett stänk vattenmelon och fänkålsörtighet i doften och där smaken fortsätter på det örtiga spåret med bröstkarameller, persika och en initial sälta som är väldigt tilltalande i all fruktighet. Det här är en rosé som vågar ha en egen identitet och inte sneglar ängsligt åt Provence.

89 p

Bonny Doons Vin Gris De Cigare återfinns i det tillfälliga sortimentet så mängden är begränsad. Vinet (750 ml, 13,5%) kostar 145 kronor och har artikelnummer 91181. Njut det till en Caesarsallad med grillat kycklingbröst för en suverän matchning.

Till Systembolaget HÄR >>>