Hem Vinvärlden Bonny Doon Vin Gris De Cigare – rosé från Kaliforniens Rhône Ranger nummer ett!

Bonny Doon Vin Gris De Cigare – rosé från Kaliforniens Rhône Ranger nummer ett!

av Niklas Jörgensen

Bonny Doon handlar i stort om Randall Grahm som i början av 1980-talet etablerade sin egendom i Bonny Doon, en del av Santa Cruz Mountains, och visionen var att skapa pinot noir av rang. Initialt blev det inte som han tänkt sig utan i stället var det Rhônedruvorna som han planterade samtidigt som excellerade. Några år senare, 1989, var Grahm frontad på Wine Spectators omslag med epitetet ”The Rhône Ranger” och på den vägen är det således. I mitt glas; rosévinet 2020 Vin Gris de Cigare från Randall Grahms Bonny Doon.

Redan 1986 lanserade Grahm sitt röda Le Cigare Volant där ett UFO cirklar över en fransk vingård på etiketten. Humor har han alltid haft i sina etiketter där den ena varit mer galen än den andra och förutom att vara Rhônepionjär i Kalifornien så vågade Randall Grahm även bjuda på etiketter som var så långt från det pretentiösa man kunde komma. Han gör det än idag och även om han än är mästare på Rhône så fick han även till det med sin pinot noir.

Rosévinet Vin Gris de Cigare kan ses som en förlängning av det röda Le Cigare de Volant och druvorna är så sydfranska som de kan bli; grenache, cinsault, clairette, grenache blanc, mourvèdre och vermentino. Den observanta har säkerligen noterat att vi har en mix mellan blå och gröna druvsorter…

Niklas intryck av 2020 Bonny Doon Vin Gris De Cigare

Nej, vinets namn åsyftar inte dess förträfflighet till en cigarr utan uppmärksammar blott ett samhälle i franska Châteauneuf-du-Pape som under 1950-talet, via en förordning, förbjöd UFO:s att landa i byn. Lagen har oneklig varit effektiv då inget UFO vågat landa än så länge. Bonny Doons ambitioner är att vara lika framsynta som fransoserna och det lyckas man med år ut och in i sin rosé som är avskalad i sin stil med hallon, persika, ett stänk vattenmelon och fänkålsörtighet i doften och där smaken fortsätter på det örtiga spåret med bröstkarameller, persika och en initial sälta som är väldigt tilltalande i all fruktighet. Det här är en rosé som jag tror många skulle ha otroligt svårt att placera i Kalifornien. Mr. Grahm är inte ”Rhône Ranger” för intet.

89 p

Bonny Doons Vin Gris De Cigare har precis landat i 100 Systembolagsbutiker och är en tillfällig vara i sortimentet. En flaska (750 ml, 13,5%) kostar 145 kronor och har artikelnummer 91181. Njut vinet till en Caesarsallad med grillat kycklingbröst för en suverän matchning.

Till Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING