Hem Mat & Restaurang Boqueria Åre storsatsar under Åre Gastronomy Week

Boqueria Åre storsatsar under Åre Gastronomy Week

av Christoffer Enquist

Första veckan i februari äger Åre Gastronomy Week rum. Nya krogtillskottet Boqueria Åre slår på stort och kommer under veckan besökas av prisbelönta kockar, ett Texas BBQ-rökeri och en mästerkock-finalist som intar restaurangen för kreativa gästspel.

Åre Gastronomy

Under Åre Gastronomy Week, 3-9 februari (vecka 6) ligger extra stort fokus på skidorten Åres fantastiska matscen. De många restaurangerna bjuder på specialmenyer och olika gästspel från kockar, vinmakare, mathantverkare, ölproducenter och bartenders. Hela Åre lever upp och evenemanget utspelar sig på många olika platser i och omkring Åre.

Boqueria Åre, som öppnade dörrarna i december, storsatsar på årets Gastronomy Week med ett imponerande schema. Fokus ligger både på mat och dryck och under veckan gästas krogen av flera namnkunniga kockar och leverantörer.

Veckan startar med spanskt tema och på måndagen serveras paella, pintxos och cava med ett fast pris på 350 kronor per person.

Under tisdagen kommer Boquerias kökslag servera den bästa chark och ost Spanien har att erbjuda tillsammans med ett urval av genuina spanska rätter. Åre Brewing Company är på plats och serverar cañas (glas) av sin öl.

På onsdagen kommer Emilia Nilsson, känd från Sveriges Mästerkock 2019 och lagar Tapas med vilt – en jämtländsk tolkning av de spanska smårätterna. Emilia, som själv kommer från Jämtland, har precis släppt en kokbok som heter Pangmat från Silsjönäs.

Torsdagen gästas av gänget från Det arroganta svinet, den mytomspunna Texas BBQ-restaurangen i Jordbro utanför Stockholm. Det blir en texasinspirerad takeover på Boqueria och en fast meny bestående av bl.a. brisket, ribs och olika korvar kommer serveras för 550 kr per person.

På fredagen kommer Mariano Rodriguez, grundare av Salmantinos Delikatesser och Viña Española på besök. Mariano är en levande legend inom Sveriges krogscen och han importerar de bästa spanska delikatesserna och vinerna till Sverige. Få kan mer än Mariano om olivoljor, charkuterier, oliver, mandlar och vin från några av Spaniens bästa vingårdar. Under kvällen kommer Mariano berätta mer om de olika vinerna och delikatesserna han tar med sig för att servera i Åre. Under dagen arrangeras även en Gin Masterclass med Stockholm Bränneri (kl 15.00) och på kvällen är det pop up-bar med bränneriets produkter.

Lördagen blir veckans stora finalnummer – en Chef’s Dinner med flera välkända namn i köket på Boqueria Åre. Laguppställningen är imponerande och kockarna tillagar tillsammans en avsmakningsmeny där alla står för två rätter var. I köket hittar vi Jonas Lagerström – finalist i Årets Kock 2019, som till vardags driver den uppmärksammade stockholmskrogen Etoile, Andreas Brettmark – prisbelönt kock som tidigare verkat vid hyllade Somm Restaurant & Winebar, den flerfaldigt prisvinnande Christopher Lai från restaurang från restaurangen &Vin i Karlshamn och Astensmåla Mat och Vingård och Daniel Höglander från Michelin-krogen Aloë. I köket kommer även Håkan Thor, köksmästare på Edsbacka Krog under glansdagarna med två stjärnor i Guide Michelin att finnas samt populära stockholmsrestaurangen Bardots kökschef James Orring och Boquerias egen kulinariske ledare Fredrik Larsson, som tidigare bl.a. varit kapten i Svenska Kocklandslaget. För efterrätterna står Laurent Tassel, en av Sveriges främsta och mest välkända konditorer med erfarenhet från stjärnkrogar i Paris och Stockholm och fem år i svenska kocklandslaget på cv:t. Dessutom kommer Daniel Matthias från Grädda Åre, som tidigare vunnit Svenska Glassmästerskapen, rulla in sin glassvagn i restaurangen och bjuda på sin prisbelönta glass. Menyn består av 16 olika serveringar med en pris om 1495 kr. Till det finns även ett exklusivt vinpaket som tillval.

På söndagen avslutas veckan med Boqueria-karneval – flamenco, sangria och tapas. Under hela veckan kommer DJs bjuda på dansant musik och baren är öppen till sent.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING