Hem Vinvärlden Bordeaux en primeur 2017 – en närmre titt på 30 slott

Bordeaux en primeur 2017 – en närmre titt på 30 slott

av Livets Goda

Det fanns en tid när investerandet i en primeur de facto var en god affär. Den tiden är högst sannolikt förbi även om du såklart får en viss, om än diskret rabatt. Lite som med bankernas ränta så har fördelen av att tänka långsiktigt försvunnit. Anledningen till varför det likväl kunnat fortgå är kanske främst en utökad kundgrupp, alltfler världen över har råd att köpa bättre vin, gör det och har intresset. Ibland spelar en försämrad valutakurs in i bilden, när euron är svag mot dollarn, ibland är det helt enkelt en strålande årgång som man bara inte får missa. Men så finns det år som 2017 också, inte ett av de som går till historien som ett av de stora, även om många strålande viner producerats, men där kvantiteten är rejält reducerad. För det var resultatet av en förödande vårfrost som drabbade, om än inte alla, så många slott och det har gett konsekvenser på kvantiteten. Addera en något ojämn sommar till det och en del regn under skördeperioden och du inser snabbt att vill man göra bra vin så bör det sorteras friskt. Samtidigt som du då förlorat en stor del till frosten redan, innan det ens startat! Då kan det finnas läge att köpa en primeur, för att säkra sina allokeringar om man exempelvis samlar på ett specifikt slott.

Tjusningen med 2017 då? De är flera; dels så är det ett år som tycks erbjuda tidigt lättillgängliga viner, något som kanske varit en akilleshäl för många slott, att väntetiden innan maximal utdelning varit i hamn ibland kunnat handla om decennier. Vinerna utstrålar dessutom personlighet och har överlag en hel del finess, någonstans mitt i mellan klassiskt och modernt. Det är dessutom oerhört glädjande att notera allt fler börjar tänka hållbart och antingen certifierats ekologiskt eller biodynamiskt, eller är i processen. Och flera av slotten som tagit till sig av tänket visade sig också vara bland topparna i årgången.

Det är däremot värt att sända en tanke eller två till de slott som inte har de ekonomiska musklerna i regionen, de flesta med andra ord, och som inte kan hantera en katastrof som frosten innebar. För i stora subområden som Entre-Deux-Mers exempelvis var förlusten förödande och det är värt att ha i åtanke att ett genomsnittligt Bordeaux-slott sällan har en årsproduktion som är större än 100,000 flaskor. Då är en 80 till 100-procentig förlust på grund av frost ett enormt avbräck.

Internethandlaren Winefinder bjuder årligen in till en primeur av den senaste årgången och till skillnad från begivenheterna i Bordeaux under april månad, så sker provningen i september. Något som onekligen gör vinerna lättare att bedöma då de inte är i något förstadium längre, har med säkerhet genomgått den malolaktiska omvandlingen och helt enkelt sitter ihop bättre. Med den vetskapen i ryggen så begav sig Livets Goda iväg till den årliga en primeur-provningen på Skansens Solliden. Nedan är ett urval av de viner som bedömts och som kan vara värda att ha i åtanke. Bedömningsspannet är satt om två poängs spann för att inte avge ett alltför definitivt intryck på ett icke-buteljerat vin. Priset som är satt inom parentes är inklusive moms och alkoholskatt samt gällde fram till 22 september, så besök näthandlarens hemsida för det aktuella priset. Vinerna köps lådvis så priset avser låda om 12 stycken 75 cl-flaskor.

Bordeaux en primeur 2017

Saint-Estèphe

91-92 Château Phélan Ségur (5859 kr) Imponerar rejält i årgången och precis som Calon Ségur så har man ny ägare. Mörkfruktig stil med en hel del cabernet-markörer, fin struktur om än något fyrkantig i nuläget. Å andra sidan har slottet sällan kategoriserats in bland de mer finessrika så den här köper man mer för sin sköna kraft. Lär utvecklas under lång tid.

93-94 Château Calon Ségur (13434 kr) Det är lätt att gilla slottet som med sitt stora hjärta på etiketten alltid dragit uppmärksamhet till sig. Såldes för inte allt för länge sedan och är precis som många andra slott i regionen ägt av ett stort försäkringsbolag. Dessa har redan börjat investera i Calon Ségur som inte drabbades av frosten 2017. Upplevs mörkare än tidigare, mer cabernet-aktig i sin struktur med täthet, mörk frukt och en hel del ny ek. Ett vin med struktur för ett längre liv onekligen.

95-96 Château Cos d’Estournel (21159 kr) Stor, parfymerad doft med lyxig och snygg ek, ceder, mörka bär och en lätt örtighet. Ligger riktigt fint i gommen redan nu och det är onekligen ett vin som väcker känslor i en. Och tanninerna är sådär snygga trots att de är många. En av årgångens förförare!

Pauillac

91-92 Château Haut-Bages Libéral (5619 kr) Otroligt glädjande att se slottet får sin biodynamiska Demeter-certifiering nästa år för det sätter ytterligare press på andra slott att hänga med. 2017 blev det 80 procent cabernet sauvignon och resten merlot och vinet visar upp en skön livlighet med inslag av svarta vinbär och röda bioäpplen, lite riviga tanniner och en levande fruktighet.

94-95 Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande (20184 kr) Stort vin som andas klassiskt med slottets snudd på oefterhärmliga finess. Här möts sammetslen frukt med täta tanniner och läckert kryddig svart vinbärsfrukt, mörka toner av kompost och läder samt en lätt sälta.

95-96 Château Pichon-Baron (21534 kr) Vi provar baronen efter comtessen och det brukar vara bäst så för denna är alltid mer pampig, maffig på sitt alldeles egna vis. Ett slott som ofta lyckas förena kraft och elegans och här sitter komponenterna redan nu på plats med massiva tanniner i bakgrunden. Det är härligt att smaka den scenförvandling som Pichon-Baron gått genom de senaste decennierna!

Saint-Julien

91-92 Château Beychevelle (10500 kr) Det ska bli spännande att följa klassikern Beychevelle som sitter på ett nybyggt vineri där 2017 blott var andra årgången som vinifierats där. Det finns nämligen så otroligt mycket potential här som det ibland kan tyckas inte realiseras i vinerna. 2016 var visserligen en bra start men nog vill man ha lite mer än detta i ett vin som närmar sig tusenlappen? Likväl är det elegant, sammetslent i svart vinbärsfrukten men det saknas det riktiga djupet för att man ska gå igång fullt ut. Är man för generös med skördeuttaget? Det sagt, gott är det.

91-92 Château Branaire Ducru (6789 kr) En tät stil med en hel del mörk frukt, svarta körsbär och vinbär hänger med örtbuketten, ceder och en fin ekhantering. Lite vresig i smaken men det lär släppa något för det stör inte utan frukten är generös och tanninerna greppar gommen bra. Aningen svårbedömd i nuläget.

92-93 Château Léoville Poyferré (10719 kr) Gillar men flörtig mörk frukt, relativt hårt rostade ektoner så är detta ett säkert kort och 2017 avviker inte från Poyferré-mallen. Här finns en söt mörk fruktkärna, örter, ceder och rostade nyanser där kaffe och vanilj slår igenom i nuläget. Blir bra detta men lite tid behövs för att komponenterna ska finna varandra.

Margaux

91-92 Château du Tertre (5739 kr) Rättfram stil men ändå med djup, något som slottet förklarar beror på en relativt stor andel gamla cabernet franc-rankor, vissa 70 år. Mörk bärfrukt, smeksamma tanniner, varsam ek och harmonisk syra. Kostar inte en förmögenhet och lär smaka finfint tidigt i sitt liv.

91-92 Château Cantenac Brown (7014 kr) Det finns allt som oftast ett lite fyrkantigt, närmast rustikt charmigt drag över det här slottet men i år adderar man finess till det och en lätt violtouch. Bra tryck i tanninerna, en hel del svarta vinbär, ceder och torkade örter samt blott en hint av värme.

91-92 Château Ferriere (5859 kr) Biodynamiskt certifierat från och med i år och Ferriere har verkligen det över sig också med en nästan parfymerad blommighet, röda äpplen och energin i smaken som är så typisk för skötseln av biodynamiska marker. Tanninerna lite rivigare men mogna, syran pigg.

92-93 Château Lascombes (11184 kr) Här doftar det cabernet med örter, mynta, stjälkar och ceder – på ett fint vis och inte omoget. I smaken lite av blyertspennan, bra tannintryck och strukturen är tät med tyngd i frukten. Elegant och kanske betyget är snålt.

93-94 Château Brane-Cantenac (9339 kr) En härlig överraskning som förutom skickligt vinmakande säkert kan förklaras av den stora andelen riktigt gamla rankor man har. Cabernet Sauvignon dominerar och bjuder på klassisk cassis, ceder, mynta i en stram skrud med varsam ek, fina tanniner och frisk syra.

93-94 Château Giscours (8289 kr) Det fanns en tid när man kallade Margaux-vinerna feminina men Giscours var undantaget med sin mer bläckiga stil. Det var då det; idag är det rakt igenom elegans med supersnygg ekhantering, mörka körsbär, ceder och en struktur som andas klass. Läcker sötma i frukten som flörtar lite extra med oss.

93-94 Château Rauzan-Ségla (11859 kr) Påminner till viss del om Giscours där bägge lirar i den eleganta skolan men Rauzan trycker lite mer på det där med blommighet. Tänk viol. Sammet i gommen, trots täta tanniner, frisk, följsam syra och stram mörk frukt. Kryddig ek på slutet men kommer integreras fint.

94-95 Château Durfort-Vivens (7479 kr) Kanske provningens stora överraskning, slottet som blev biodynamiskt certifierat 2016. Hela 91 procent cabernet sauvignon i vinet ger här ett ultraklassiskt uttryck med cigarrbox, ceder, svarta vinbär, viol och mynta. Likväl mogna, nästan silkiga tanniner, stram frukt och bra energi. Ses om några år va?

Pessac-Léognan

92-93 Château Larrivet Haut Brion (4809 kr) Nej, vi ger inte den här högt betyg för att vi tycker synd om slottet som förlorade nästan tre fjärdedelar av skörden till frosten. Vi gör det för att det är en högst formidabel Larrivet-Haut Brion som har mer cabernet än vad som är brukligt och det passar vinet utmärkt. Mörkare, mer ceder och örter men ändå i en medelfyllig strukturerad stil med varsam ekhantering och fint blommiga nyanser. All Bordeaux är inte dyr!

92-93 Domaine de Chevalier Rouge (9594 kr) Alltid en elegant, åtminstone sedan man började ta tag i det röda vinet på allvar och lade det på samma nivå som det vita. Har den där lite mer rödnyanserade frukten som man gärna finner i dessa delar av regionen och faten är förnuftigt använda. Örtig, smeksam och skapad i en mindre kraftfull stil där elegansen lär bli ledordet. Vi skulle vilja säga klassisk till och med…

94-95 Château Haut-Bailly (14199 kr) Det är något alldeles speciellt med Haut-Bailly och den nerv man lyckas förmedla i den mer transparenta röda frukten. Alltid med extra friskhet, kittlande syra och numer även mogna tanniner. Ett stort vin som lägger betoningen på finess även om det finns inneboende kraft också.

94-95 Château Smith Haut Lafitte (13269 kr) Det händer saker på slottet som nu börjat ta till sig biodynamiska principer och känslan är även att de nya faten reducerats. 2017 bjuder på en imponerande tät lite mörkare frukt, tryck i tanninerna som likväl är följsamma, och en redan nu strålande balans.

Pomerol

92-93 Château Petit Village (10029 kr) En egendom som ofta förbises för de sällan trycker på det där med kraft och massor av ny ek men där det alltid finns finess och en mer klassisk approach. Vi gillar Petit Village och 2017 bjuder på en läcker silkighet i frukten samtidigt som det finns underliggande mogna tanniner och syra som håller bygget fräscht. En stil som kanske får mer uppmärksamhet återigen, när extraktion inte är lika hett längre i Bordeaux?

93-94 Château Clinet (11109 kr) Den här lär bli kul att följa om man har beloppet som krävs. En stramare stil av Clinet med mörkare frukt, rökiga inslag, ceder och kryddig ek. Lite vresig i gommen, tanninerna är stöddigare än man normalt uppfattar i Clinet men frukten är där, främst svarta körsbär men också ett stänk björnbär och svarta vinbär. Upplevs nästan klassisk och inte så yppig som den annars kan bli.

94-95 Château La Conseillante (26859 kr) Stirra dig inte blind på priset här för om du vill ha ett vin som ofta maxar elegans och finess så finns det få i Pomerol med egendomens track record. La Conseillante förlorade en del av den potentiella skörden till frosten men det som kom in har vinets ofta typiska rökighet, slösande härliga björnbärsfrukt och snyggt hanterade ek i en silkig kostym. Den som drömmer om idag ouppnåbara Petrus köper denna istället!

Saint-Emilion

93-94 Clos Fourtet (18894 kr) Så nära Ch. Canon rent geografiskt men ändå drabbades Clos Fourtet av frosten som attackerade slumpmässigt kan det tyckas. Och när man dessutom reducerar skördeuttaget på egendomen så blir det inte mycket kvar men det som finns är stöpt i den moderna Saint-Emilion skolan fast på ett behärskat vis. Faten är idag ganska närvarande men den pampiga frukten, de täta tanninerna och den precisa syran erbjuder stöd för många års utveckling.

94-95 Château Canon La Gaffelière (10959 kr) Ett slott som i modern tid alltid presterar på hög nivå i en stil som tilltalar den som tycker klassisk Bordeaux är lite för stel. Och jodå, här bjuds det generösa bärtoner som smeker gommen, tanniner som gömmer sig i fruktsötman, kryddig ek och ändå är allt fräscht i avslutet. Det är lätt att älska den här egendomen.

95-96 Château Canon (13044 kr) Den resa som Canon gjort de senaste åren är häftig och vi som varit med ett tag minns svajiga årgångar med ofta torra tanniner och lite barskt uppträdande. Inte idag. Nu är det brakbra och just 2017 är egendomens tidigaste skörd någonsin, 3 september. Ingen frost dessutom. Finess möter kraft, örtighet, gräsighet möter mörk bärfrukt och tanninerna är massiva men ack så snygga. Klass rakt igenom.

Côtes de Castillon

91-92 Château d’Aiguilhe (3189 kr) Fynd i en primeur-cirkusen, finns dessa? Ja vi vågar nog påstå att d’Aiguilhe är värt epitetet för det är en egendom som under två decennier nu levererat stabilitet och älskvärd merlotdominerad Bordeaux. Drabbades hårt av frosten men det som klarade sig visar upp fin mognad, silkiga tanniner, gott om frukt och generositet i den typiska husstilen. Försiktig ekhantering.

Sauternes

94-95 Château Suduiraut (9099 kr) Den är alltså förbaskat fin, Suduiraut, med sin maffiga gula, nästan karamelliserade frukt, honungstoner, saffran och lyxiga ekkänsla. Även i gommen är det bra tryck men då med allt i fin balans. Gott om botrytis i smaken som ännu är något oförlöst i och med ekens inverkan men den lär sätta sig med åren.

95-96 Château Coutet (5619 kr) Det är svårare att producera ett sött vin, kräver större arbetsinsatser och mängden man får ut är mindre per hektar. 2017 var utbytet extremt litet för Coutet men det som producerats är inget annat än enastående bra. Saffran, ingefära, kryddighet och honung samsas med gul frukt, apelsinnyanser och en rikedom som är massiv men ändå i härlig balans och med uppbackande syra. Årgångens fyndvin? Ja!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING