Hem Vinvärlden Bordeaux i perfekt drickfas & från den klassiska 2015-årgången

Bordeaux i perfekt drickfas & från den klassiska 2015-årgången

av Livets Goda

2015 i Bordeaux var en mycket efterlängtad årgång. Skördarna efter exceptionella 2010 var tuffa även om det såklart fanns ljuskorn så när 2015 blev så bra som alla hoppades på släppte mycket oro. Särskilt viner med hög andel merlot har excellerat och det demonstreras fint av 2015 Clarendelle Rouge, en Bordeaux som smakar mer än den kostar och som dessutom idag erbjuder något så ovanligt som en Bordeaux i perfekt drickfas!  

2015 är för Clarendelle ett merlotår. Druvan dominerar blenden och backas upp av cabernet sauvignon och cabernet franc. Vinet produceras av Clarence Dillon Wines, samma ägare som står bakom ikonerna Château Haut-Brion och La Mission Haut-Brion, och Clarendelle produceras i samma vineri som självaste Haut-Brion där det också lagras. Druvorna är en selektering från just nämnda två slott samt Château Quintus i Saint-Emilion. Förutsättningar med andra ord för en tilltagen prislapp men Clarendelle klockar in på dryga tvåhundringen och visar att bra Bordeaux inte behöver vara dyrt.

Livets Goda-redaktionens intryck av 2015 Clarendelle Rouge från Bordeaux

Årgång 2015 visar just nu upp sig från sin bästa sida med en skön mix av första mognadssteget men med ännu bevarad ungdomlig frukt som här tar sig ett floralt och örtigt inbjudande intryck. Doften fullkomligen skriker merlot när det är som bäst och det rullas upp plommon, korinter, höstlöv och lakrits och snyggt integrerade fat. Smaken är inbjudande med flirtig röd och blå frukt, örtiga instick och silkiga tanniner som ändå bjuder på motstånd. Syran är något lägre, typiskt för året, men fräschören är likväl central och följer med hela vägen till avslutet som tar sig en mer örtig ton.

91 p

En köttbit, bearnaise och pommes, mer behöver inte en Bordeaux. Prova det även till sommarens grill och snåla inte med örterna. Till en långbakad fläskkarré med rostade rotfrukter och såsreduktion gör den inte heller bort sig.

Clarendelle återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Flaskan (750 ml, 13,5%) har artikelnummer 3147 och kostar 209 kronor. Beställ vinet till din föredragna Systembolagsbutik.

Till vinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING