1

Bordeaux närmar sig ekologisk odling

– Fortfarande, år 2011, finns det människor som inte litar på det faktum att det är möjligt att odla ekologiskt i Bordeaux, säger Jean Michel Comme, chef för den 80 hektar stora vingården Château Pontet Canet i Pauillac som är ekologiskt certifierade. Comme välkomnar också trovärdiga certifieringar som ett sätt att bevisa att de ekologiska odlarna är ärliga i sina projekt. – Det här är en återgång till vinodling i rätt rikting, forsätter Xavier Planty, delägare i den 100 hektar stora vingården Château Guiraud som nyligen blev ekologiskt certifierade. Vin från ekologiskt odlade druvor, skall vara framställda helt utan några syntetiska gödningsmedel samt ej besprutade med några syntetiska ogräsmedel eller insektsmedel. – Men ekologisk vinodling är bara ett steg och fyller bara en funkton om du arbetar hållbart i hela kedjan, forsätter Planty. Nejsägarna hävdar att Bordeaux breddgrad, skapar idealiska förhållanden för druvorna Cabernet och Merlot, men också för röta, mögel och glupska insekter vilka förstör kvalitet och avkastning. – Vi måste lägga ner idéerna om att alla är vackra och att naturen bara är tillmötesgående, säger Muriel Barthe, teknisk chef på Bordeaux’ vinråd. Vi måste kämpa mot angriparna. Det är en ständig kamp. Faktum är ändå att någonting är på gång i regionen. Fler och fler vinodlare ansöker om att uppnå certifiering på ekologisk vinodling. Mycket tack vare föregångare som herrarna Planty och Comme som visar att det är möjligt. De båda vittnar dock om att det är en stor omställning där du som odlare måste omvärdera allting i vinframställningen. Dock är de överens om att den lägre avkastningen som är ett resultat av övergången, kompenseras av druvornas ökade kvalitet. Detta leder till en högre andel av ”förstaviner” och därmed ökad lönsamhet. Både herrar Planty och Comme hävdat att lägre avkastning kompenserats av ökad druvornas kvalitet, vilket leder till en högre andel av första etiketten viner och lönsamhet. Nu, tillägger de, måste konsumenterna ompröva sin inställning och våga prova de ekologiska vinerna rättvist.