Bordeaux och Mosel drabbade av hagelstorm

av Livets Goda

Vinodlare i två av Europas bästa vindistrikt har under de två senaste veckorna bombarderats av hagelskurar som vållat skada mitt under skördesäsongen. I tyska Moseldalen började det falla hagel stora som tennisbollar den 26:e augusti. Några dagar efter var ovädret över Bordeaux och skapade förödelse i St-Estephe, Pauillac och Entre-Deux-Mers. Både Château Cos-d&#39Estournel och Château Lafite Rothschild hade redan börjat plocka sina druvor, ett arbete som försvårades av hagelstormen. Det oväder som drabbade Bordeaux omfattade över 11.000 hektar vinstockar och vinmakare uppskattar nu att cirka 3.700 hektar av dem skadats allvarligt. Jean-Guillaume Prats, VD för Cos-d’Estournel, uppskattar att 100 hektar av slottets vingårdar skadats av haglet. De började skörda redan den 5:e september, tre dagar tidigare än planerat. – Vi är glada att det här kom i år och inte i fjol, säger Prats. På grund av det extrema vädret i år hade vi redan planerat en tidig skörd. Hade vi som förra året, skördat i oktober, hade en sådan här hagelstorm varit förödande. I tyska Moseldalen är skörden tre veckor bort och hagelovädret har inte påverkat vingårdarna lika illa. Rapporter vittnar dock om hagelkorn på upp till 800 gram vilket lämnat stora materiella skador efter sig. – Det var definitivt skador på druvorna i vissa vingårdar men det var bilar och hus som drabbades värst, säger Kirk Wille på Dr Lossa. För tyskarna hade mindre hagel varit värre, de rispar druvornas skal så att röta kan bildas. De större haglen kan ge druvorna blåmärken så att saften oxiderar inuti druvan. Som en följd av det får druvmusten en smak av muskot. – Växtsäsgongen har varit varm och perfekt fram till nu och vi kommer att börja plocka inom tre veckor, fortsätter Wille. Om det förblir torrt och svalt kommer botrytisen att hämmas och de skadade druvorna kommer att torka ihop och falla av. Om det däremot blir varmt och vått kommer botrytisen att skena. Det kommer att innebära att vi får sortera extremt noggrant vilket leder till en låg avkastning. Vi kan bara vänta och se nu, avslutar han. Källa: Wine Spectator