Château Larrivet Haut-Brion är beläget i Pessac Léognan i Bordeaux dock är det mellan ostronbankerna i Cap Ferret på Atlantkusten som testerna sker. Experimentet är ett samarbete mellan Larrivet Haut-Brions vinmakare Bruno Lemoine, ostronodlaren Joel Dupuch och fattillverkaren Pierre-Guillaume Chiberry som har tillverkat speciella 56-litersfat för ändamålet. – Det sägs ofta att vin som lagrats på skepp till havs är av så god kvalitet att jag ville själv se vad som händer, säger Lemoine. Till experimentet hade Lemoine fyllt två identiska fat med vin från 2009 års årgång. Ett av dem lämnades i slottets källare för ett år sedan medan det andra lades i en cementcistern som sänktes ner i havet vid Cap Ferret. I januari i år buteljerades de båda faten och i samband med det anordnade slottet en provning med vinkonsulten Michel Rolland, de egna vinmakarna samt en grupp journalister. – Vinet som mognat i havet var oväntat bra, säger den franske vinskribenten Bernard Burtschy. Det var mjukare och hade större komplexitet än sin kusin som legat på torra land. Laboratorieanalyser visade också att vinet från havet hade mjukare tanniner och något lägre alkohol. De positiva resultaten har triggat Lemoine ännu mer att experimentera med havslagring.
829