Firma Giacomo Borgogno vars fäste är i Langhe, Piemonte, har en historia från mitten av 1700-talet då Bartolomeo Borgogno grundade vineriet. Sedan 2008 är det familjen Farinetti som är den styrande familjen i verksamheten, med Andrea Farinetti som kapten vid rodret, som åstadkommit makalöst mycket sedan han tog över som 20-åring.
Det har varit intressant att följa Andrea Farinetti och hans viner sedan han tog över chefandet över Borgognos vinmakande 20 år ung (han har inte ens fyllt fyrtio ännu, född 1990…) som en aning ”överkaxig” vinmakaryngling. Ibland var det svårt att se talangen och vinernas faktiskt inneboende kvalitet för Andreas ibland enerverande självsäkra attityd. Ni vet, man ser inte skogen för alla träd. Men det fanns substans i attityden, och Andrea har inte bara jobbat med att certifiera vingårdarna ekologiskt, han återinförde betong i vinprocessen och han har idogt elegantiserat och terroirsatt vinerna med större tydlighet, bland annat. Kort sagt, han har gjort ett förbaskat bra och respektingivande jobb. Andrea har dessutom blivit ödmjuk med ”åldern”.
I glaset: Borgogno Barbera d’Alba Superiore 2023, som nu börjat rulla ut på SBs hyllor.
Chefredaktör Anders Enquist om
Borgogno Barbera d’Alba Superiore 2023
Årgång 2023 bjöd på en rad klimatutmaningar. Från vår våta förhållanden till extrem värme som gav druvorna solbränna och skrumpenhet och virushot. Det tog tid för frukten att mogna, och skörden var klart reducerad, men som alltid i dessa komplexa väderårgångar, som blir allt vanligare, så belönades ett idogt vingårdsarbete och det är också något som gett resultat Barbera d’Alba Superiore 2023.
Borgogno har inte bara lyckats hålla alkoholen i balans (liksom vinets pris…), man har lyckats få en god införlivad syra och man har framför allt har lyckats sätta en prägel av nebbioloelegans i barberafruktens ambitiösa expressiva välvilja. En fin vitalitet råder i mognaden, spelet mellan sötma och syrlighet är snyggt, det finns violblommiga rödmörka körsbärsdrag som lierar sig med mörkare vinbärsyttringar. Fina örter smekta med lakrits och salvia sätter sig, tanninerna håller vinet med en ödmjuk kalkstensstinn skärpa och höstiga löv och fuktig tobak vindas i avslutets skymning.
Det är ett ytterst respektabelt barberavin, likaså ett mycket gomattraherande sådant i sin dagsform.
Barberadruvorna i detta vin skördas från vingårdslägen som aktningsfulla Liste och Cannubi, som får jäsa med sin naturliga jäst innan lagringen påbörjas, som råder under 10-12 månader i 6 000-liters slavonisk ek, följt av fyra månader på flaska innan vinet når marknaden.
91p
Borgogno Barbera d’Alba Superiore 2023
Nr 7420 (750 ml) 14%, 199 kr
Piemonte, Italien
Lagring: runt 5 år.
Hitta vinet på ditt närmsta Systembolag HÄR