Vi fortsätter här veckans lite större fokus av vin från den historiska Langheproducenten Giacomo Borgogno, här med Barolo Riserva i den excellenta 2016.
Till detta vin väljer man ut de bästa nebbiolodruvorna från de ler- och kalkrika vingårdslägena Cannubi, Liste och Fossati. Efter spontanfermentering och lång maceration får vinet mogna sex år i stora slavonska fat och därefter vila i butelj i ytterligare 12 månader, innan marknadsträff.
Chefredaktör Anders Enquist om Borgogno Barolo Riserva 2016
Det vilar något sällsynt, ja till och med lite lustigt underskattat i Sverige gällande Borgognos viner. I alla fall när det kommer till den vinkonsumerande ”Piemonteeliten”. Vi ska inte här spekulera mer i detta, vi kan bara konstatera det, men kan väl påpeka att Borgogno har hållit priserna på en för vinälskarna tacksamt human nivå, och besitter idag samtidigt kvaliteter som faktiskt skulle kunna vara avsevärt högre utan att vi lyfte på ögonbrynen. Det gäller även denna Riserva, som såg dagens ljus med årgång 1961.
2016 ses idag som en klassisk årgång i Piemonte, där druvorna fick mogna långsamt och där skörden, som påbörjades den 12 oktober, var lång. Det förvaltas utsökt här och har gett nebbiolodruvorna en långdragen syra, ödmjuk tanninintensitet och koncentration. Det är ett fokuserat vin men med kupiga kanter som präglas av blommigt parfymerad fruktighet med sensuella strålar i fruktighetens komplexa sättningar av salviasmekta röda körsbär, hallon, mörkare vinbär och björnbär. Klassiska ursprungsvindar med rosmarin, fuktig tobak och höstiga lövhögar drar igenom med fina aromatiska präglingar, och vinet har till och med öppnat dörren på glänt till den tryffel vi älskar att få glimtar av i ett bra, välutvecklat Piemontevin. Vi är hemma…
94p
Borgogno Barolo Riserva 2016
Nr 2443 (750 ml, 14,5%) 699 kr
Piemonte, Italien
Låten: Take me Home med Cher.