Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Börja 2021 med alla favoriter i behåll

Börja 2021 med alla favoriter i behåll

av Livets Goda

Sällan har en nystart varit så efterlängtad som inför 2021! Men gör dig själv en tjänst och skippa krångliga recept och löften om nya matrutiner. Ta dina gamla klassiker och gör dem vegetariska – det är både gott och riktigt bra för planeten. 

Quorn har samlat några recept med positivt och inspirerande innehåll på temat nystart.

Vegetariska Mini-Piroger

Den här rätten har ett klimatavtryck på 0,6kg CO2e/portion.

Cirka 25-30 st

300 g Quorn Färs
3 ark filodeg
200 g fryst, tinad spenat, avrunnen
200 g mozzarella (löpefri)
Salt
Peppar
Ägg till pensling

1. Sätt ugnen på 200°C. Stansa ut rundlar om 10 cm i diameter av filodegen.
2. Stek färs i olja enligt anvisning på paketet. Salta och peppra efter smak.
3. Klicka ut färs, spenat och mozzarella på varje rundel. Pensla kanten med ägg (som lim) och vik över till halvmånar. Tryck ihop ordentligt. Pensla även utanpå pirogerna med ägg. Grädda i ugnen tills de fått fin färg, cirka 5 minuter.

Hemgjorda vegetariska mininuggets

Den här rätten har ett klimatavtryck på 0,7kg CO2e/portion.

4 portioner

300 g Quorn Bitar
300 g cornflakes
2 ägg
Olja till fritering

Quinoasallad:
300 g kokt quinoa
200 g sötpotatis
200 g edamamebönor

Vitlöksdip:
2 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade
1-2 msk citronsaft
Salt
Peppar

1. Quinoasallad: Dela sötpotatis i grova bitar och kör dem mjuka i ugn, cirka 15 minuter på 200°C. Blanda quinoa, sötpotatis och edamamebönor. Smaka av med salt och peppar.
2. Vitlöksdip: Blanda alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
3. Tina bitarna. Mixa cornflakes grovt i matberedare. Knäck ägg i en skål. Rulla bitarna i ägg och sedan i cornflakes. Fritera dem gyllene i olja (oljan ska vara cirka 160°C).
4. Servera nuggets nyfriterade med dip och quinoasallad.

Vardagsenkla vegetariska vårrullar

Den här rätten har ett klimatavtryck på 0,2kg CO2e/portion.

12 stora eller 25 små

300 g Quorn Färs
1 dl majonnäs
½ msk japansk soja
2 morötter
2 gula paprikor
2-3 vårlökar
1 kruka koriander
12 ark rispapper
Salt
Peppar

Dip:
1 röd chili
1 msk sesamolja
2 msk japansk soja
1 msk risvinäger
2 msk rostade sesamfrön

1. Lägg rispapper i blöt så de blir mjuka.
2. Stek färs snabbt. Rör ihop soja och majonnäs. Häll i färsen, salt och peppar och blanda.
3. Finstrimla morot, salladslök och paprika. Hacka koriandern.
4. Lägg grönsaker och färs på rispapper och rulla ihop.
5. Dip: Blanda ihop alla ingredienser till dippen och låt stå till servering.

För varma vårrullar, stek rullarna i sesamolja på medelvärme tills de fått fin färg.

Quorn har goda och lättlagade vegoprodukter som är baserade på ett protein som kallas mycoprotein. Tanken är att det ska vara enkelt att då och då byta till Quorn i sina favoriträtter. Lika gott som vanligt och ett bra sätt att minska sitt eget klimatavtryck och hjälpa planeten.

Quorn Färs innehåller 300g och finns i frysdisken. Capris 33,90kr.
Quorn Bitar innehåller 300g och finns i frysdisken. Capris 33,90kr

*Av de som sökte lasagne på Google under jan-feb 2020 var vegetarisk lasagne den sökning som var mest populär.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING