Hem Vinvärlden Bouchards Savigny-lès-Beaune Les Lavières – premier cru med älskvärd prislapp

Bouchards Savigny-lès-Beaune Les Lavières – premier cru med älskvärd prislapp

av Livets Goda

Bouchard Père & Fils grundades av Michel Bouchard 1731 i Beaune, och är en av de äldsta vinegendomarna i Bourgogne. Idag är man inne på nionde generationens vinmakare som förfogar över hela 130 hektar vingårdar i Côte d’Or, däribland den premier cru från Savigny-lès-Beaune och läget Les Lavières som Livets Goda-redaktionen tidigare hyllat. Nu har 2020 landat och det är ett vin som visar att bra Bourgogne inte alls kostar skjortan.

1775 köpte Joseph Bouchard sina första vingårdar i Volnay “Les Caillerets”. När adelns och kyrkans egendomar såldes ut under franska revolutionen tog Josephs son, Antoine Philibert Joseph Bouchard tillfället i akt att utöka egendomarna runt Beaune, och köpte bland annat upp “Beaune Grèves Vigne de l’Enfant Jesus”. I sin önskan att bygga upp en exceptionell vinegendom i Côte d’Or har man köpt till nya vingårdar under århundradenas gång och förfogar idag över 130 hektar vingårdar i Côte d’Or – av vilka 12 är klassade som Grand Cru och 74 som Premier Cru – och 3.94 av dessa är i den totalt 17.66 hektar stora appellationen Savigny 1er Cru, belägen 5 km norr om Beaune och kännetecknad av den kalkstensrika jordmånen.

Livets Goda om Bouchard Père & Fils 2020 Savigny-lès-Beaune Les Lavières, Bourgogne

Bouchard Père et Fils premier cru Savigny-lés-Beaune Les Lavières är litet av ett Bourgognefynd på Systembolaget. 2020 är en värdig uppföljare till den fina 2019 och fortsätter på den inslagna kvalitetsbanan med tilltalande skogbäriga toner av företrädesvis mörka hallon, uppbackat av körsbär, rosenblom och undervegetation, allt inlindat i en mogen men skärpt känsla där faten backar upp med kryddigt anslag. Smaken är energiskt ungdomlig men redan harmonisk, tanninerna är precis lagom i dosering för att skänka textur och syran lierar sig snyggt med det rödbäriga. Det finns en noterbar intensitet i vinet, mer kraft än 2019 och det gör att faten integreras än mer. Mycket “pinosity” för slanten här. Vem sa att bra Bourgogne är dyrt?

91 p

Bouchards Savigny-lès-Beaune finns i cirka 40 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du vinet utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 13,5%) har artikelnummer 2594 och kostar 329 kronor.

Till vinet på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING