Hem Whisky & Bourbon Bourbon till Independence Day – Ljuvligt smakfulll Larceny

Bourbon till Independence Day – Ljuvligt smakfulll Larceny

av Livets Goda

Den 1:a juni lanserades Larceny Wheated Bourbon på Systembolaget, en exklusiv Small Batch bourbon som hedrar historien om den laglösa skattmasen John E. Fitzgerald och hans kärlek till bourbon av bästa kvalité.

Whiskeyn i Larceny Kentucky Straight Bourbon har blivit speciellt utvald av Heaven Hills Master Distiller och stilen är en “wheat-bourbon” och innehåller 75% majs, 20% vete och 5% korn. Enligt den amerikanska bourbonlagen måste en Bourbon innehålla minst 51% majs för att få kallas just Bourbon. Valet av den höga andelen vete gör Larceny till en len och rund bourbon. Larceny Kentucky Straight Bourbon är en Small Batch Bourbon vilket betyder att man till varje batch använt max 100 av de bästa faten från destilleriet.

Detta är således vårt WB-Tips denna vecka och vad passar bättre än att skåla in morgondagens amerikanska högtid –Indepence Day– med en bra bourbon i glaset

Chefredaktör Anders Enquist om Larceny Wheated Bourbon

Prolog:
Att inta en bra bourbon får mig alltid att tappa stilen en aning. Jag kommer försöka skriva något som lindar in det jag innerst inne känner i vackrare form, för egentligen vill jag bara skriva:
”Ok, ska vi ta en bourbon, Larceny?”
”Hell yea!”
On the brighter side of the moon, that´s where you going to find me soon…

I landet mellan aktsamhet och bombastiskt hittar jag Larceny, en bourbon som balanserar mellan det mörkt dova och det ljust ettriga, det knastriga som ger det torrare, kryddiga bettet som behövs i just det mer eleganta och djupa mörkret för att skapa de underbaraste kontrasterna mellan ödmjukhet, finess och råstyrka.

Utan tvekan har vi en robust fathållning av bourbontypiska mått, det är något som omedelbart visar sig i nosspelet. Det finns dock också i detta en stor fruktig närvaro som i gom visar sig i form av vindar från mogna äpplen och någonstans därinne lite citrusfärgade röda körsbär.

Tjärapastiller och lätt mörka karamelliserade toner i den eleganta sötman ger fyllighet och rondör i musklerna samtidigt som den i grund strama hållningen inte petas undan. Stramt kryddigt bett i det fylliga och mer söta är ett lyckat koncept och det är något Larceny tar fasta på.

Det ska bita till med en elegant hållning med variabelt syfte. Det ska lika gärna kunna vara en ljuvlig avec som on the rocks, ja, till och med i shotsform. Larceny är en ytterst smakfull bourbon som både ger och tar tag i dig på ett ljuvligt vis. Attention!

94 poäng

Larceny Wheated Bourbon
Nr 337 (700 ml) 46%, 399 kr
Kentucky, USA

Bourbonen finner man på strax över 100 Systembolagsbutiker, finns den inte i föredragen butik beställer man den smidigt dit.

Drinktipset: Smash and Grab
6 cl Larceny Bourbon
2 kvistar mynta
1 cl lönnsirap
1 skiva apelsin till garnering

Häll över ingredienserna i en shaker och rör först om lätt med en coctailsked, för att sedan skaka hårt. Strila ner innehållet i ett Old Fashioned glas med stora isbitar och garnera med en skiva apelsin

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING