Hem Vinvärlden Bourgogne 2016 – Domaine de la Romanée-Conti i årgång 2016

Bourgogne 2016 – Domaine de la Romanée-Conti i årgång 2016

av Livets Goda

Av: Anders Enquist

Domaine de la Romanée-Conti
Bökigt väderår för domänen som för många andra i området och avsevärt mindre kvantitet överlag. Morgon frosten som kom under tre dagar i slutet av april drabbade vinerna Echézeaux, Grands Echézeaux, Montrachet och Bâtard-Montrachet´s vingårdar värst. Resten var tacksamt förskonat. Man säger inte själva på domänen hur mycket mindre 2016 kommer ge i kvantitet och svaret på det lyder: det är bara titta på skördeuttaget för respektive vin, så kan man dra sinaegna slutsatser. Men: bra domäner levererar i alla årgångar och DRC visar med 2016 att man har stora saker på gång i faten även detta år, viner som kommer stå sig länge.

2016 Romanée-Conti Grand Cru
DOMAINE DE LA ROMANÉE-CONTI, 99 LGP
The Grand Old Lady förnekar sällan sig själv och gör så inte i denna årgång heller. Baseball, tredje kastet, sista försöket, smack och homerun, med andra ord svårflirtad som vanligt inledningsvis men sedan kommer hela utspelet, eller som Per Gessle sjöng: här kommer alla känslorna med en och samma gång. Det är nog lätt att påstå att denna årgång landar någonstans mellan 2014 och 2015 i utförandet. Frukten är känslig och sensitiv i sin kraft och suger upp det bästa den kan hitta från sin uppväxtplats och hanterar faten med dess krydda med sinnlig finurlighet. När vinet väl börjar bjuda på sig självt uppträder det lugnt, harmoniskt, elegant och inbjudande, men hela tiden med en vaken edge som förtydligar:
ta mig inte för givet. Något rödare i körsbärsnyansen men här ligger en liten vacker örtfärgad viollakritshint runt hörnet,
mörka hallon och mogna jordgubbar likaså och det mineraliska ger en silkig tanninstruktur. Jag håller, till skillnad från
övriga världen, faktiskt denna årgång något högre än den fruktstarkare 2015, det är en känslig, ren urkraft och en briljant, vacker årgång!

2016 Romanée-Conti La Tâche Grand Cru
DOMAINE DE LA ROMANÉE-CONTI, 98 LGP
Vinet som kostar en tredjedel ungefär än ”drottningen” från huset, men som då och då uppvisar samma storhet. I denna årgång är dock drottningen ohotad men med det sagt så briljerar La Tâche synnereligen väl i 2016. Den minerala edgen ger en elegant silkighet, fingertoppskänslan i arbetet med det själkiga fabulöst och kryddan från faten lirar genom vinet mycket snyggt. Det finns en mer närvarande ”naken” transparent kraft i frukten i jämförelse med 2015, där den mörka
delen ger en finlemmad sötma och lätt lakritshint/viol i körsbärssamspelet och där den röda delen ger en syrlig, rund fräsch sträng. Det är en komplex resa mellan mörka och ljusa krafter och det är med stor elegans och finess som sig bör och med ett bra cresendo i avslutet. Det här är en finurlig smooth operator som kommer växa efterhand.

2016 Romanée-Conti Richebourg Grand Cru
DOMAINE DE LA ROMANÉE-CONTI, 97 LGP
Där 2015 gick mer på fruktkraft så uppvisar 2016 en mer finessig och elegant, vibrerande fruktdrivenhet. Mer blomjordigt mineraliska speglingar, underbar edge i det eleganta och Lakritshintar, timid syra, röd körsbärssötma med dova inslag av mörka bär. Intensitet med känslighet och snygg längd. Riktigt bra! 

2016 Romanée-Conti Romanée-Saint-Vivant Grand Cru
DOMAINE DE LA ROMANÉE-CONTI, 97 LGP
När pusselbitarna föll på plats med detta vin efter ett idogt arbete i vingård och källare så lyfte allt till höga höjder, numera är vinet ett säkert kort. Här börjar det trögt men sedan händer det bra grejer. En långliggare och ett vin som växer i glaset. Har en bra kraft och snygga lager. Intensitet och silkiga tanniner som är utsökta i fruktkänslan. Elegant årgång där den rödspänstiga frukten med mörka nyanser jobbar fint med sin terroir och sina fat.

2016 Romanée-Conti Corton Grand Cru
DOMAINE DE LA ROMANÉE-CONTI, 96 LGP
Med de senare årgångar har den anrika domänen fått ordning på detta vin och med 2016 levereras förmodligen en av de bästa årgångarna av det hittills. Här finns en sublim frukt som lyhört samspelar med terroir. Frukten är mörk och den ibland ”överjordiga” känslan i vinet som kan uppstå i det mineraliska känns här ren. Bra syra, snygg krydda, småkrämig struktur och silkigt bett i tanninerna gör detta vin till den eleganta årgången av sig självt. Motståndet är ytterst behagligt. Kommer inte bjuda på några problem att intas ungt men lagringspotentialen är stor som sig bör.

2016 Romanée-Conti Grands Echézeaux Grand Cru
DOMAINE DE LA ROMANÉE-CONTI, 95-96 LGP
Finns en robust kraft i det eleganta inspelet vilket omedelbart är det första intrycket. Vinet tar tag direkt på ett lite annorlunda sätt i jämförelse med tidigare. Ren, fräsch smått vibrerande mörknyanserad frukt. Kryddan är mjuk, syran är finlemmat crunchy. Rik längd, mogna jordgubbar, mörka körsbär, läcker lakritshint. Komplex, balanserad och stor närvaro. Årgången pratar med oss. Återigen en sublim intensitet och koncentration. Bra årgång av vinet trots extremt lågt skördeuttag och inte lika ”stukad” som lillerbror.

2016 Romanée-Conti Echézeaux Grand Cru
DOMAINE DE LA ROMANÉE-CONTI, 94 LGP
Tufft, tufft, tufft för 2016 på många håll i Bourgogne och särskilt tufft för denna vingård. 6 hl/ha mot normala 28. På domänen sa man halvt på skämt, halvt på allvar vid Livets Godas provningstillfälle i oktober att det var osäkert om detta vin ska släppas eller inte. Kommer vinet att släppas blir upplagan extremt liten. Här märks problemen som rådde kanske tydligast. Vinet uppträder mer ”spretande” i det vegetala, och visst har vinet lite skarpare tanniner, men det är fortfarande bra tanniner och det finns silkighet och elegans i kraften. Aningen mörkare nyans i frukten som bär en valanserad sötma, bra fräschör och kryddspetsen sitter bra. Närvaro i intensiteten och det mineraliska anslaget är tydligt. Skärpan i vinet är som sagt större men samtidigt finns en elegant transparens och det här kan nog utveckla sig bra ändå.
Svårbedömt vid Livets Godas fatprovning men längden fanns där…

 

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 
image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING