”Han buteljerade kanske 40 procent av vinet, inte mer”, säger Simon Rollin som idag driver familjefirman i fjärde generation. Med tiden lade han sig till med fler vingårdslotter, framför allt genom arrende och domänen utvecklades långsamt och växte, särskilt sedan sonen Rémi började arbeta i familjerörelsen 1976. I början av 1980-talet arbetade man från strax över tio hektar vingårdar, både egna och arrenderade. Rémi fortsatte dock att sälja en del av vinet i bulk, men från 1990 lät han buteljera allt vin han gjorde. Simon Rollin, son till Rémi, anslöt sig 2003 och är idag ansvarig för vinframställningen. Vineriet ligger i den norra utkanten av byn, nere i dalgången utefter landsvägen som går mot Echeveronne. Här har man en vinifieringshall med tolv små till medelstora cementtankar, alla öppna upptill och de minsta bara 2 900 liter stora. ”Det blir inte mer än motsvarande fem fat vin i en sådan”, säger Simon och lägger till att de är perfekta för att vinifiera druvorna från de minsta vingårdslotterna. Idag har man totalt åtta hektar egna vingårdslotter, till vilket fyra hektar för villages i Pernand-Vergelesses som man arrenderar enligt kontraktsformen en fermage tillkommer. Totalt arbetar man alltså med tolv hektar i fem byar och sammanlagt 14 appellationer. Såsom så många andra firmor här i byn är det bästa vinet deras Corton-Charlemagne Grand Cru (ca 51€) som kommer från två små vingårdslotter, en 0.12 hektar liten lott i det nordvästra hörnet av En Charlemagne i Pernand-Vergelesses och en 0.13 hektar liten lott i Le Charlemagne i grannbyn Aloxe-Corton. Odlingsmässigt skiljer de sig åt, både avseende jordar, exponering och altitud. ”Det är normalt sett fem till sju dagars skillnad i mognad på de två vingårdarna och även en doft- och smakmässigt skillnad, men vi blandar alltid samman de två vinerna”, säger Simon. Vinet är riktigt bra och mineraliskt komplext och ett tydligt exempel på ursprunget, det har alla typiska karaktärer, en stram och frisk struktur och en fet kropp, som ungt en aning knutet men härligt stramt och stringent. Trots att Simon använder sig av omkring 50 procent nya ekfat, är ek inget man direkt noterar i doften eller smaken. Totalt gör man åtta eller nio fat av detta vin. Firmans enklaste vin, det ståltanksjästa och cirka 5 000 flaskor om året stora Bourgogne Aligoté (ca 6€) kommer från stockar planterade 1964 i en 1.70 hektar stor lott i vingården La Grande Corvée de Bully, belägen på en platå med svag nordostlig exponering precis norr om Cortonkullen. ”Det var min farfar som planterade stockarna och han valde att beskära dem som friväxande gobelet för att begränsa skördeuttaget”, berättar Simon. ”Eftersom jag vill att det här vinet ska jäsa fort, ser jag till att temperaturen blir lite högre”, säger han i samband med att han förklarar att han vill att vinet ska vara färdigt med jäsning och malolaktisk jäsnig i december för att buteljeras i början av maj året efter skörd. Det här är ett ovanligt bra aligotévin, förvisso med en stålig och absolut ren frukt, men med en god intensitet och friskt citrusfruktig arom. Det har till och med en liten ton av mineral. Även om det är som friskast som ungt, är det ett vin som kan lagras ett par år. ”Min farfar brukade alltid spara några flaskor och vi trodde alltid att han bjöd oss på något bra vin av chardonnay när han serverade mogna årgångar av sitt aligotévin”, minns Simon. Sett till helheten är vinerna från Domaine Rollin Père & fils eleganta, ursprungstypiska och fint balanserade och de vita är lika bra som de röda. Framställningen är hantverksmässig och försiktig och hela hanteringen av druvor till färdigt vin sker genom gravitation. De vita vinerna framställs genom en kall, långsam och försiktigt pressning i hela klasar, varefter musten kallsedimenteras under ett dygn innan den jäses med sin naturliga jäst. Man använder sig av både ståltankar och ekfat, generellt sett 228 liter stora men sedan 2010 har Simon börjat experimentera med 400 liter stora fat för vinet från Hautes-Côtes de Beaune, och för sin villages. ”Vi har noterat att vinerna får en finare eller snarare mildare fatkaraktär då, men för de mer seriöst strukturerade vinerna på nivån premier cru och grand cru krävs det små fat”, säger Simon. Dock använder man sig som mest av 35 procent nya fat. ”Vi vill inte ge vinerna någon fatkaraktär”, säger han. Ek är heller inget man finner i vare sig Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune (ca 9€) eller de andra vita vinerna. Det har en förhållandevis kritig och mineralisk karaktär, därtill en fet och jordig nyans och det har en hygglig energi och lite kärv avslutning som ungt. Byvinet Pernand-Vergelesses (ca 14€) kommer från upp mot 15 olika vingårdslotter med i snitt 35 år gamla stockar, men de viktigaste källorna är den övre delen av En Caradeux samt Sous les Cloux, Belles Filles och Sous le Bois de Noël. Vinet har en god intensitet och tydlig mineralitet, det är klassiskt och elegant med en fin textur med viss fetma och en god, citrusfruktig eftersmak. Trots att Pernand-Vergelesses Les Cloux (ca 16€) kommer från unga stockar, bjuder det på en lite rikare och nästan mer solmogen frukt. ”Tack vare att de här två vingårdarna har ett skyddat läge, som är lite varmare, är det alltid de två första vi skördar”, förklarar Simon. Även hos denna familjedomän bekräftas att Pernand-Vergelesses Premier Cru Sous Frétille (ca 22€) är ett vin som inte ska missas. Här har man särbuteljerat vinet sedan 2000, då vingården uppgraderades till premier cru, dessförinnan blandades druvorna från de fyra små lotter om 0.60 hektar man äger in i firmans vanliga villages. Vinet har samma grundläggande struktur och mineralitet som det från Les Cloux, men det är fetare och har en större textur, dessutom en nästan tanninlik känsla av alla mineral, stilmässigt är det besläktat med vinet från Corton-Charlemagne. Tolv fat gjorde man de något svårare årgångarna 2011. De röda vinerna framställs genom fullständig avstjälkning men med så hela druvor som möjligt. Jäsningen sker i öppna jästankar med tio till 14 dagars maceration och pigeage som extraktionsmetod, men för vinerna från Hautes-Côtes de Beaune och de som har status som villages tillämpar man också delestage för att ytterligare polera tanninerna och framhäva frukten. ”Det har vi framför allt gjort sedan 2008 och de har vi också börjat göra för de kallaste vingårdslotterna”, säger Simon. Flera av de enklare instegsvinerna, såsom just Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune (ca 9€) från en vingård på platån alldeles ovanför vineriet i Pernand-Vergelesses och en i grannbyn Echeveronne, bjuder därför på en intensivt rödfruktigt doft med inslag av körsbär och hallon och kroppen är lätt till medelfyllig med en frisk fruktighet och fina tanniner. Det är faktiskt ett något mer elegant fruktigt och strukturerat vin än Chorey-lès-Beaune (ca 11€), det i och för sig fint ljusrödfruktiga Savigny-lès-Beaune Aux Grands Liards (ca 16€) och den aningen mer rustika men samtidigt rent fruktiga Aloxe-Corton (ca 17€), men alla fyra visar att man för en hyggligt låg penning kan hitta autentiska, ärligt gjorda och välsmakande röda bourgogner. Från hemmaplans vinmarker gör man fyra viner, med en fint aromatisk och charmerande fruktig Pernand-Vergelesses (ca 11€) som har ett fint inslag av hallon, en medelfyllig smak med lättsam med fin strävhet, god syra och stor fräschör som ett utsökt insteg. Av det här vinet gör man normalt sett mellan 10 000 och 11 000 flaskor om året, vilket är en betydande del av firmans totala produktion. Den ligger normalt sett kring 80 000 flaskor årligen, av vilket cirka 60 procent är vitt. ”Sist vi hade en normal skörd var 2009, de senaste årgångarna har vi snarare gjort 60 000 flaskor”, säger Simon när vi talar om hur mycket vin man gör. Tre fina premier crus utgör firmans toppviner på den röda sidan och alla tre har en måttlig prislapp och kan varmt rekommenderas. Pernand-Vergelesses Premier Cru Les Fichots (ca 17€) har en djup och intensiv frukt, det är fylligare än vinerna från Les Vergelesses och Ile de Vergelesses, dessutom mer stadigt strukturerat med fasta tanniner och tydlig mineralton och det vinner därför på att lagras i ett par år från att det har lanserats. Druvorna kommer från två små lotter i vingården, i vilken den ena planterades 1939. Med fem fat om året, cirka 1 500 flaskor, är Pernand-Vergelesses Premier Cru Les Vergelesses (ca 17€) ett småskaligt och inte lika lättfunnet vin. Det har en djup och samtidigt mineralisk och elegant frukt med en charmerande silkighet, det har en fin struktur och god intensitet och en len eftersmak. ”Det är vårt elegantaste vin från Pernand-Vergelesses”, säger Simon. Det som oftast visar sig bäst och det som bjuder på största nyansrikedom och komplexitet, är Pernand-Vergelesses Premier Cru Ile de Vergelesses (ca 17€), som kommer från en 0.66 hektar liten lott i den norra delen av vingården. Jämfört med de andra har det en större och mer intensivt fruktig doft, dessutom en något mer sammansatt smak med tydliga men fint mogna tanniner och dess eftersmak bjuder på riktigt klassiska, rik och samtidigt eleganta toner. Ska man plocka ut ett rött vin från Domaine Rollin, är det just det här man ska välja.
988