Hem Vinvärlden Bra och stilistiskt smakfull Tocca Stelle Chianti Classico 2019

Bra och stilistiskt smakfull Tocca Stelle Chianti Classico 2019

av Livets Goda

Dievole nämns för första gången i ett kontrakt daterat till den 10 maj 1090 då gården bytte ägare. Betalningen sägs ha varit två kastrerade tuppar, tre limpor och sex silvermynt. Dievole är en klassisk egendom i Toscana och med en ny ambitiös ägare sedan 2013 i den argentinska olje- och gasmagnaten tillika världsomfattande vininvesterandes Alejandro Bulgheroni, står man idag på stadiga ben och är väl rustade för framtiden.

Vingårdsläget till Tocca Stelle planterades för över 40 år sedan och uppgår idag till 4 hektar på 360 meters höjd över havet. Druvorna skördas för hand under oktober och enbart traditionella druvor används. Sangiovese dominerar i vinet med minst 85% beroende på årgång och sedan kompletterar canaiolo och colorino druvblenden. Lagring 12 månader i 41 och 43 hektoliters franska Allier ekfat.

Tocca Stelle 2019 släpps idag på Systembolaget som en tillfällig lansering och är således veckans Dryckestips.

Chefredaktör Anders Enquist om Tocca Stelle Chianti Classico 2019 

Tocca Stelle är en liten Chianti pärla som levererar snyggt utan att behöva göra något större väsen av sig eller visa upp vassa armbågar för att ta sig fram. Vinet talar för sig självt. Det är utsökt i sin komplicerat okomplicerade Chianti Classico kostym. Det finns inget hokus pokus, linjen är konsekvent och vi har ett klassiskt vin från en klassisk region som uppträder precis som ett bra, klassiskt vin härifrån ska. Vinet rör sig inte bara i klassiska regioner, druvblenden är terroirstämplad, men, i allt detta klassiska finns en uppdaterad och tidsenlig hållning i vinet. Ett ben i historien och ett ben i framtiden. Tidlöst men närvarande i nuet och samtidigt blicken mot horisonten.

Det mynnar ut i en fint limestone penslad och friskt mogen körsbärsfruktighet med klar och ren riktning, bra krydd-driv och i linjen en mycket välplacerad sötsyrlig ådra med ett lätt viol- och lavendelmörker i sig. Det är stabilt, solitt, snyggt stringent och samtidigt generöst balanserat.

Ofta pratar vi om bra tajming, om pusselbitar som utan komplicerade bryderier faller på rätt plats i ett vin. Tocca Stelle 2019 är ett vin med bra tajming, där alla bitar naturligt synkroniserar sig med varandra med en elegant och självklar rörelse. Det är ett bra och smakfullt vin!

90+ poäng

Tocca Stelle Chianti Classico 2019 
Nr 90050 (750 ml) 13,5%, 179 kr
Toscana, Italien

Servering & Lagring:
Dekantera och servera med en temperatur på runt 13 grader. Vinet strålar idag, men för den som vill lagar så kommer kostymen sitta fint även om fem år.

Övrigt:
Vapenskölden på etiketten tillhör familjen Terrosi Vagnoli som ägde Dievole för ett århundrade sedan. Vapenskölden symboliserar egendomens historia och Tocca Stelle betyder ”röra vid stjärnorna” vilket illustreras på etiketten. Dievole betyder ”Guds vilja”.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING